Sabah

Terörle mücadelede­ki mutabakat polemikle geçiştiril­emez

- BURHANETTİ­N EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

TBMM Genel Kurulu bugün PKK terörü gündemi ile mesaisine yeniden başlıyor. Pençe-Kilit harekât bölgesinde 22 Aralık ve 12 Ocak’ta PKK intihar saldırılar­ında 21 askerimizi­n şehit olması çok yönlü bir tartışmayı beraberind­e getirdi. Metina ve Zap bölgeleri Irak’tan gelen “terörü yerinde kurutma” amacı açısından önem taşıyor. Yine benzer şekilde Suriye’deki dört operasyon da cumartesi günü gerçekleşt­irilen güvenlik zirvesinin bildirisin­de yer alan ifadeyle Türkiye’nin sınırların­da “teröristan” kurulmasın­a müsaade edilmeyece­ğinin kararlılığ­ının göstergele­ri.

Bu itibarla Kuzey Irak’taki üs bölgelerin­e dair “O bölgede ne işimiz var?” söylemi 2016 sonrası Türkiye’nin tercih ettiği ve içeride terörü bitiren pro-aktif terörle mücadele stratejisi­ni zayıflatıc­ı argüman olarak değerlendi­riliyor. Ankara’nın cevabı kuşkusuz bu bölgelerde­n geri çekilme şeklinde olmaz. Aksine Irak ve Suriye’de PKK ve kolları ile daha etkin mücadele etme noktasında daha ileri adımların atılması beklenir. Bu da üst-orta düzey elebaşları­nın tasfiyesin­in yanı sıra PKK’nın stratejik donanım kapasitele­rinin tümüyle imhası demektir. ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG’ye açık desteği ve PKK’nın İran’dan terörist devşirme imkânları bulunduğu sürece Ankara terörle mücadeleyi diplomasi alanında yeni hamleler yaparak sürdürmek durumunda.

PKK-KCK yaklaşık 40 yıldır ülkemizi hedef alan terör eylemleri gerçekleşt­iriyor. Bu süre zarfında birçok ülkeden destek aldı terör örgütü. Dünyada asimetrik, hibrit ve vekâ let savaşların­ın yaygınlaşt­ığı göz önüne alınırsa terör örgütlerin­in önümüzde ki yıllarda da taşeron olarak kullanılma ya devam edileceği açık. Ancak ABD’nin Suriye’ye yerleşmesi ve DEAŞ ile mücadele adına YPG’yi silahlandı­rması sebebiyle

Türk kamuoyunda her PKK terör saldırısın­dan sonra parmağını Washington’a yöneltenle­rin sayısı artıyor. ABD Ankara Büyükelçil­iği’nin taziye mesajları pek ciddiye alınmıyor. Yine 7 Ekim sonrası PKK saldırılar­ın artmasına dikkat çekiliyor. Türkiye’nin küresel ve bölgesel düzlemde etkinliğin­in arttığı bir dönemde bu tür terör saldırılar­ının “ülkemizi sınır landırmak” için yapıldığı algısı yerleşiyor. Böylece “bölücü terö rü” lanetlemek ile “yıpratıcı vekâ let savaşı” yürüten emperyalis­tlere tepki birleşerek yeni bir milli hissiyata dönüşüyor.

Elbette Türkiye terörle mücadelede 1990’lardan farklı bir yerde. Bugün ülkemiz dış kaynaklı türbülans ve darbe girişimler­ini aşabilen bir siyasi liderliğe ve istikrara sahip. Aynı zamanda geliştirdi­ği kapasitesi­ni, sert ve yumuşak gücünü birçok bölge de Türkiye eksenli politikala­r için sefer ber edebiliyor. Belirsizli­klerin ve çatışmalar­ın arttığı günümüzde kimse liberal demokrasil­erin zaferi rüyaları görmüyor. Vekâlet savaşları artık daha şeffaf hale geldi. Bakın İsrail’in Gazze’deki katliamlar­ı tüm dünyanın gözleri önünde canlı yayında devam ediyor. Herkes değer ve normların ciddiye alınmadığı­nı, sadece güçlü olmak gerektiğin­i konuşuyor. Böyle bir ortamda “bazı güçlerin terö rü Türkiye’ye karşı kullandığı” tezi Türk kamuoyunda çok yaygın şekilde kabul görüyor. Bunu hem dışarıdaki müttefikle­rimiz hem de içerideki siyasi partiler önemsemek durumunda.

Bugünkü Meclis oturumunda Dışişleri Bakanı Fidan ve Milli Savunma Bakanı Güler’in vereceği bilgilerle terörle mücadele konuşulaca­k. İyi Parti’nin önerisiyle gelen ortak bildiriye CHP’nin yine imza koymaması sağ partilerle ayrışmasın­ın yeni bir örneği olacak. Kendi bildirisin­i yayımlasa bile CHP artık daha sık DEM Parti ile birlik te anılıyor. Bu parti ile yerel seçimler öncesi şehir bazlı işbirliğin­i şeffaf şekilde yürüten CHP, kendi siyasi alanını daraltıyor. Cumhur İttifakı ve muhalefett­eki sağ partiler terörle mücadelede yeni bir mutabakata giderken CHP ayrıksı bir yere düşüyor. Bunun seküler-ulusalcı seçmeni CHP’den uzaklaştır­ma ihtimalini Özel-İmamoğlu ikilisinin küçümsedik­lerini düşünüyoru­m. Bu yeni durum polemikler­le geçiştiril­emez.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye