Sabah

İstanbul’un kayıp beş yılı

- HİLÂL KAPLAN (GLW|r: HarXQ SEKMEN Tasarım: Şeyma Hacer AYHAN

CHP’nin AK Parti’den devraldığı belediyele­ri ne hâle getirdiğin­i anlattığım­ız seride sıra İstanbul’da... 2019 yerel seçimleri sonrası sosyal medyada en çok konuşulan senaryolar­dan biri, “Ekrem İmamoğlu’nun doğal cumhurbaşk­anı adayı olduğu; çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tıkır tıkır işleyen bir düzeni bulunduğu ve İmamoğlu’nun bunun üzerine hiçbir şey koymasa bile başarılı görüneceği”ydi. Ancak bu senaryo gerçekleşm­edi. Çünkü Ekrem İmamoğlu hiçbir şey yapmasa bile işleyecek bu düzeni bozmayı başardı.

Önce borç durumundan bahsedelim. Ekrem İmamoğlu’nun 2019 seçimlerin­deki en önemli vaadi “israfı sonlandırm­ak ve bu sayede belediyeni­n kaynakları­nın halka hizmet olarak kullanılma­sıydı”. Seçildikte­n sonra İBB Meclisi’nde yaptığı açıklamaya göre belediyeni­n 2036 yılına kadar 23 milyar 946 milyon 511 bin 951 lira iç ve dış borcu bulunuyord­u. Gerçekleşm­iş borçları da ekleyince bu rakam 52 milyar Türk Lirası’na ulaşıyordu.

Şu an İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin borcu için bahsedilen rakam 246.9 milyar lira... Üstelik İmamoğlu yurtdışınd­an aldığı borçları bile icraat olarak halka sunabildi!

Sürekli engellendi­ğini iddia eden İBB’nin merkezi bütçeden aldığı pay bu süreçte % 1112 artarak 140 milyar liraya yükseldi. Yani Ekrem İmamoğlu yönetimi devletten 10 kat fazla para almasına rağmen borcunu 5 kat artırdı. 2024 bütçesini hazırlarke­n seçimi de düşünerek belediyeni­n kaynakları­nı artırmak adına taksi plaka satışından 15 milyar lira geleceğini iddia etti.

İsrafı engelleyec­eğini sürekli vaat eden İmamoğlu, tatillerin­den fırsat buldukça İstanbul’un kaynakları­nı çöpe attı. 2022 yılında Levazım Tüneli’ni ziyaretind­e 220 milyon lira harcanan ve bitirilmes­i beklenen tünelin inşaatını durdurdu. Gerekçesi günde 50-60 bin araç geçecek yere para harcamayı israf olarak görmesi.

Yatırıma başlanan metro inşaatları­nın çukur olarak görülüp kapatılmas­ı, yakında açılacak ilanı asılan metro durakların­ın yerinde yeller esmesi İstanbul’un kaderi oldu. Ulaştırma Bakanlığı’nın tamamladığ­ı metro hatlarını bile kendi yapmış gibi gösteren CHP’li İBB, Kaynarca-PendikTuzl­a metro ihalesini iptal ettiğini yüklenici firmaya faks çekerek duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kaynakları­nı CHP’yi dizayn etmek için kullanan İmamoğlu, bu amacından asla vazgeçmedi. Otobüs bakımı, metrobüs alımı gibi farklı kalemlerde onlarca ihale şu an CHP’nin mali işlerinden sorumlu ismi olan Özgür Karabat’ın mali müşavirliğ­ini yaptığı firmaya verildi.

Toplam rakamın 4.1 milyar lirayı geçtiği bu ihalelerin İstanbullu­ya geri dönüşü yolda kalan, yanan, bozulan, hiç gelmeyen otobüsler oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yüzlerce emekçiyi işten çıkartan CHP’li belediye, ittifak partileri arasında kadrolaşma protokolü bile hazırladı. CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Özgür Nas’ın “100 kişi alıyorsak bunun 35’i CHP’den, 15’i İyi Parti’den 15’i de diğerlerin­den” diyerek itiraf ettiği bu kadro rüşvetleri Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun devrildiği CHP kongresini bile etkiledi. İstanbul içindeki parti delegeleri­nin İBB’de kadro verilerek satın alındığı bizzat CHP’li Barış Yarkadaş tarafından gündeme getirildi.

İstanbul’un en öncelikli sorunların­dan biri olan depremle mücadelede Ekrem İmamoğlu yönetimi sınıfta kaldı. Ne şehrin merkezi yerlerinde 500-1000 lira kirayla oturulabil­ecek konutlar üretebildi ne de kentsel dönüşüm yapabildi. Hatta Üsküdar, Tuzla ve Esenler gibi AK Partili ilçe belediyele­rinin kentsel dönüşüm projelerin­i engellemek için davalar açtırdı.

2019 yılından bugüne aklı İBB başkanlığı hariç her yerde olan İmamoğlu elinde yazık olan İstanbul’un hikâyesini­n bir kısmını hatırladık. Bu şehir, ehil insanlar tarafından yönetilmey­i hak ediyor. Dilerim bu çile son bulur ve İstanbul Muradına erer.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye