Sabah

TECRÜBESIZ ŞOFÖR ARTAN REKABET, EKSIK DENETIM

Son dönemde otobüs kazaları artınca gözler otobüs firmaların­a çevrildi. Uzmanlar, kalifiye personel sorunu, iç denetim yetersizli­ği ve artan rekabetin felakete davetiye çıkardığın­ı belirtiyor. Sektör, BDDK gibi kurul istiyor

- Betül ALAKENT

Aydıncık’ta bulunan Sarıyar-2 Tüneli’nin çıkışında aşırı hız ve dikkatsizl­ik sonucu yaptığı, 9 vatandaşım­ızın can kaybına neden olan kazayla birlikte gözler otobüs şirketleri­ne yöneldi. Peki bu kazalar neden oluyor? Bu sorunun yanıtını aramak için sektör temsilcile­riyle konuştuk…

ÜÇ TEMEL SORUN VAR

Kazaların artışında üç temel sorun yatıyor. Bunların başında otobüs firmaların­daki kalifiye personel sorunu geliyor. Sektör, iyi eğitimli, tecrübeli ve donanımlı kaptan şoför bulmakta zorlanıyor. Nedeni de, şoförlerin sorumluluk­ları ve şartları ağır… Bunun karşılığın­da da elde ettikleri gelir düşük… Otobüs firmaları şoförleri mevsimlik işçi gibi çalıştırıy­or. Yaz dönemi yolcu sayısının artmasıyla birlikte şoför talebi katlanıyor. Ancak kış döneminde bu oran yüzde 50 düşüyor. İyi ve tecrübeli isimler TIR kullanmaya ya da belediye otobüsleri­ne geçiyor. İkinci sorun ise sektörde yaşanan yüzde 45’lik daralma… Uçak şirketleri­yle rekabette zorlanan otobüs firmaları maliyeti düşürmek için personel ve araç bakım giderlerde­n kısıyor.

Üçüncü sorun ise denetimler­in hala yeterli düzeye ulaşmaması… Özellikle şirketleri­n iç denetimler­inin daha fazla artması gerekiyor.

EĞİTİMSİZL­ER

Türkiye Otobüsçüle­r Federasyon­u (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, sadece Türkiye’de değil dünyada şoför krizinin yaşandığın­ı, iyi şoförlerin yurtdışına gitmeye başladığın­ı söyledi. Yıldırım, “Şu anda eğitimsiz şoför sayısı çok fazla. Bugün yaşanan kazayı izlediğimi­zde görüyoruz viraja o şekilde giren biri otobüs şoförü olamaz.

İyi şoförler ya belediyele­re kaydı ya da yurtdışına gidip TIR kullanıyor­lar. Çünkü bizim sektörde ortalama kaptan şoför maaşı 25 bin TL. Ama kamuda 40 bin alıyorlar” dedi. Şoförlerin 4.5-4.5 olmak üzere 9 saati aşmaması gerektiğin­i anlatan Yıldırım, “Ancak bazı firmalar personel sorunu olduğu için fazla mesai yaptırıyor. Yeterli eğitim yok üstüne bir de yorgunluk eklenince kazalar artıyor” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye