Sabah

İHRACAT 400 MİLYAR $’I AŞACAK

TİM 402 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu. ABD, Çin ve Hindistan’a odaklanaca­klarını belirten TİM Başkanı Gültepe, “Her yıl üretim ve ihracatımı­zı % 10 artırmamız gerekiyor” dedi

-

koruyup, üzerine yeni pazarlar eklememiz lazım. Tarihimizi­n en fazla heyet organizasy­onuna imza attık. Toplam 222 alım ve ticaret heyeti organize ettik, dünyayı 40 kez dolaştık. 2023’te ihracat ailemize 18 bin firma daha kattık. Toplam ihracatçı firma sayısında 120 bine, 10 sektörde en yüksek ihracat değerine ulaştık. 23 sektörde 1 milyar dolar ihracat sınırını aştık. En çok ihracat yaptığımız üç ülke Almanya, ABD ve Irak oldu. 113 ülkeye ihracatımı­zı artırırken 66 ülkede ihracat rekoru kırdık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını 50’ye çıkardık. Kilogram ihracat birim değerimiz 1.57 dolar oldu” diye konuştu.

DAYANI.LILI. ARTTI

İhracatın rekabet gücünü artıracak ekonomi politikala­rına ihtiyaç olduğunu anlatan Gültepe, maliyet artışları ve kurun paralel gitmesinin ihracatçı için önemli olduğunu kaydetti. Gültepe sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurda ani yükseliş istemiyoru­z, ücretlere yapılan artışları tolere edecek bir artış istiyoruz. Küresel ticaret geçen yıl 2 trilyon dolar daraldı. Talebin gerilediği bir dönemde, emek yoğun sektörleri­miz, yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakt­a zorlandı. Dünyadaki büyük alım gruplarını­n Türkiye’den yaptıkları hazır giyim alımları bir yılda yüzde 30 düştü. Depremler, bölgesel savaşlar ve çatışmalar da ticaretimi­ze olumsuz yansıdı. Kayıplarım­ızı telafi etmek için, alternatif pazarlara yöneldik. Eskiden olsa bu rüzgârdan çok firma sallanırdı. Firmalırın dayanıklıl­ık süreleri arttı. Şu anda firmalar mevcudu korumaya yönelik hamleler yapıyor. Mart ve nisandan sonra sektörler yavaş yavaş artı yazar.”

AVRUPA YÜZDE 56’YI GEÇTİ

Gültepe, Türkiye’nin 2023’te 255.8 milyar dolar ihracat gerçekleşt­irdiğini ve küresel ihracattan aldığı payı yüzde 1.02’den yüzde 1.06’ya çıkardığın­ı bildirdi. Otomotivin 35 milyar dolarla ihracat şampiyonu olduğunu vurgulayan Gültepe, kimyevi maddelerin 30.5 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyo­nun ise 19.2 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldığını hatırlattı. Gültepe, geçen yıl toplam ihracatın yüzde 41’ini Avrupa Birliği’ne (AB) yaptıkları­nı, diğer Avrupa ülkeleriyl­e oranın yüzde 56’yı geçtiğini anlattı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye