Sabah

BÜYÜME YILI OLACAK

Geçtiğimiz yılı birçok zorlukla kapatan sigorta sektörü büyümeye devam etti. 2024 yılı kehanetler­i ise hem prim üretiminde hem de kârlılıkta artış. Yarım trilyon liralık prim üretimi beklentile­r arasında Trafik sigortası baz primlerind­e şubatta da yüzde

-

BO5SA İstanbul’da 2023’te yatırımcı sını en çok sevindiren sektör 14 Ara lık itibarıyla yüzde 145 ile sigortacıl­ık olurken, KOBİ Sanayi yüzde 125, Spor hisseleri yüzde 118, Taş ve Toprak ise yüzde 107.05 ile yüzde yüzün üzerinde getiri sağladı.

18.8 MİLYAR FON BÜYÜKLÜĞÜ

Faizsiz BES ve sigortacıl­ığın öncü şirketi Katılım Emeklilik olarak 2024’ün ilk aylarıyla birlikte sektörde 10’uncu yaşlarını kutladıkla­rını vurgulayan Ayhan Sincek, “Gerek BES’te gerekse sigorta tarafında

2023 yılını çok güçlü bir büyümeyle geride bıraktık. 15 faizsiz fon seçeneğimi­z ve 18.84 milyar TL’lik toplam fon büyüklüğüm­üzle, toplam BES katılımcıs­ı sayısında payımızı yüzde 5.4’e çıkardık.

1.1 milyon BES sözleşmesi ve 325 bin sigorta poliçesi ile sektördeki 10’uncu yılımıza daha güçlü adımlarla girmenin gururunu yaşıyoruz” değerlendi­rmesini yaptı.

Ayhan Sincek

yıllık getiri ortalaması faizli fonlarda yüzde 63.89 olurken, katılım esaslı (faizsiz) fonlarda ise bu oran yüzde 70.29 olarak gerçekleşt­i. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “2023 yılı sonunda 15 katılım fonumuz ve 18.84 milyar TL’lik fon büyüklüğüy­le toplam BES katılımcıs­ının yüzde 5.4’üne hizmet sunarak sektördeki 10’uncu yılımıza daha güçlü adımlarla girmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.

Gönüllü BES, 2023 yıl sonu itibarıyla toplam 8 milyon 673 bin katılımcıy­a ulaştı.

BES’in istikrarlı büyümesini geçen yıl da sürdürdüğü­nü ifade eden Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “BES’te 2023 yılında katılımcı sayısı yaklaşık yüzde 11.2’lik bir artış gösterdi. Sektör olarak, BES tarafında 703.3 milyar

TL, OKS tarafında ise 53.2 milyar TL ile toplamda 756.5 milyar TL’lik bir fon büyüklüğü ile yılı kapattık. Önümüzdeki süreçte yürürlükte olacak kısmi çekiş hakkı, BES katılımcıs­ına kredi kolaylığı gibi yeni düzenlemel­er ile BES’in katılımcıl­ar nezdinde gördüğü teveccüh daha da artacaktır” diye konuştu. 024 yılına girerken sigorta sektörü için birçok zorluk var ancak sektörün 2024 tahminleri iyimser. 2024 yılına ilişkin küresel makroekono­mik tahminler hem ekonomiler­de büyümenin yavaşladığ­ını hem de enflasyoni­st baskının devam ettiğini gösteriyor. Büyük piyasalar tüketici güveninin olumsuz yönde etkilendiğ­ini hissediyor. Ancak gelişmekte olan ülkelerde olumsuz seyrin tersine gelişmekte olan ülkelerde sigorta sektöründe büyüme beklentile­ri yüksek. İklim değişikliğ­inden siber suçlara kadar artan küresel riskler, sigorta sektörünün tepki verme kapasitesi­ni ve hazırlığın­ı zorluyor. Sigorta sektörü Türkiye’de 2023’te çok zorlu bir yılı geride bıraktı. Türkiye’yi yasa boğan 6 Şubat depreminin yol açtığı hasar, sıklığı ve şiddeti artan doğal afetler, sağlık branşında medikal enflasyonu­n sebep olduğu maliyet artışı, reasürans kapasitele­rindeki daralma ve fiyatlarda­ki yükseliş nedeniyle vatandaş için de sigortacıl­ar için de zor bir yıl oldu.

PRİM YARIM TRİLYON OLABİLİR

Tüm bu olumsuz tabloya karşın, Türkiye sigorta sektörü her zaman olduğu gibi geçen yıl da reel olarak büyümeyi

ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primlerin Şubat 2024 için de yüzde 10 artırılmas­ına karar verdi. Genelgeye göre, 14/7/2007 tarih ve 26582 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayollar­ı Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasın­da Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğ­in Geçici 11’inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 2024 yılı Ocak ayında araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primler, 2024 yılı Şubat ayı için yüzde 10 artırılara­k uygulanaca­k. 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren genelge hükümleri, SEDDK Başkanı tarafından yürütülece­k.

Öte yandan SEDDK, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri­nin finansal raporlama yönetmeliğ­i, finansal tabloların sunumu ile sigortacıl­ık tekdüzen hesap planı ve izahnamesi hakkındaki bazı maddelerin yürürlük tarihini güncelledi. Sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri­nin finansal raporlama yönetmeliğ­i, finansal tabloların sunumu ile sigortacıl­ık tekdüzen hesap planı ve izahnamesi hakkında bazı maddelerin 1 Ocak 2024 olan yürürlük tarihi 1 Ocak 2025 olarak güncellend­i. sürdürdü. Hayat dışı sektörde kârlılık da arttı. 2024’te beklenti reel olarak büyüme ve kârlılıkta artış. Buna karşın, reasürans kapasitele­rindeki daralma ve fiyatlarda­ki yükseliş 2024’te devam edecek.

2023’te yüzde 123’lük bir büyüme ile prim üretiminde 328 milyar TL’ye ulaşan sektörün hedefi yılın sonunda 500 milyar TL prim üretimini aşmak.

BES’TE HEDEF 1 TRİLYON

Faiz oranlarınd­aki yükseliş, sigorta şirketleri­nde finansal kârları artıracak. 2024 yılında reasürans kapasitele­rindeki daralma ve fiyatlarda­ki yükselişin devam etmesi bekleniyor. Kuşkusuz bu durum başta yangın ve mühendisli­k olmak üzere poliçe primlerine de yansıyacak, söz konusu poliçeleri­n fiyatların­da yükseliş devam edecek. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili 2024 yılı beklentile­ri katılımcıl­arın fon tutarının 607 milyar TL’den 1 trilyon liraya ulaşması.

Yapay zekâ ve gelişmiş data mühendisli­ği sayesinde artık müşteri deneyimini geliştirme­k ve kişiselleş­tirmek için yeni yollar açılıyor. Dijital dönüşüm birkaç yıldır sigorta şirketleri­nin gündeminin başında yer alıyor ancak tüketicile­r hâlâ fintech ve e-ticaret’teki iyi deneyimler­e çok uzak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye