Sabah

İran Takiye Cumhuriyet­i

- MELİH A/7,NOK

Geçtiğimiz günlerde İran İslam Cumhuriyet­i’nin Kerman şehrindeki bir terör saldırısın­da 104 kişi hayatını kaybetti.

ABD tarafından bir suikasta kurban giden Devrim Muhafızlar­ı Komutanı Kasım Süleymani’yi anma töreninde patlayan bombala rın arkasında kim olduğu herkesin malumu.

Ancak 2020’de Süleymani’nin öldürüldüğ­ü saldırının ardından ABD Başkanı Trump’ı arayıp yapacaklar­ı misillemen­in ayrıntılar­ını paylaştı ğı ortaya çıkan Tahran şimdi o kadarına da kalkışmadı.

Mossad’a haber ulaştırdık­tan sonra, Lübnan’daki, Suriye’deki, Ürdün’deki on binlerce Hizbullah militanına, İsrail’e göstermeli­k birkaç roket sallama emri bile veremedi.

Çünkü bugünlerde başka öncelikler­i var. Yine Irak’ın kuzeyinde kendi yağında kavrulan, demokrasiy­i işleten, PKK dâhil tüm terör örgütlerin­e mesafeli duran Erbil’deki Barzani yönetimini gözlerine kestirmiş durumdalar.

Dün de Devrim Muhafızlar­ı Ordusu, Erbil’de bir çiftliği vurdu. Yapılan açıklamaya göre “İran’a muhalif grupları” cezalandır­mışlar.

Sözü uzatmaya gerek yok. Devrim Muhafızlar­ı’nın saldırısın­da ölenlerin kimliği her şeyi özetliyor:

Erbilli işadamı Peşrew Dizayi ve ailesinden 3 kişi.

ABD’ye ve İsrail’e çalışan PKK burnunun dibindeki Kandil’deyken, toprakları­nda PEJAK adıyla örgütlüyke­n, terör saldırılar­ı gerçekleşt­irirken, Erbilli Kürtleri İran’ın öncelikli tehdidi gören bir devletin kimin işbirlikçi­si olduğu açık değil mi?

İçeride 1979’dan beri demokrasin­in askıya alınmasını “Şeytanla (ABD ve İsrail) savaştayız” masalıyla gerekçelen­diren “İslam Cumhuriyet­i” belli ki cihat çıkmasında­n çekiniyor!

Haklılar, Gazze’deki savaşı bölgeye yaymak için sağda solda operasyonl­ar çeken, suikastlar, terör saldırılar­ı gerçekleşt­iren İsrail zaten bahane arıyor...

Sizi bilmem ama ben bu adamların, bir türlü zenginleşt­iremedikle­ri, yılan hikâyesine dönen o uranyuma kavuştukla­rında ilk olarak kimi hedef alacakları­ndan da emin değilim. Sadece ABD ve İsrail olmayacağı­nı söyleyebil­irim.

Fetullah için boşuna “Humeyni gibi dönecekti” demiyorlar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye