Sabah

Eğitimde yapay zekâ

- SAİT GÜRSOY THO

Bilgi ve iletişim çağında dünyamız hızla değişiyor ve gelişiyor. Yapay zekâ araçları birçok eğitim kurumu tarafından eğitimde oyunlaştır­arak, öğrenmeyi daha eğlenceli ve etkili hale getirmek amacıyla kullanılma­ya başlandı. Ancak bu yaklaşımı kullanmada­n önce, öğrenci gruplarını­zın ihtiyaçlar­ını ve öğrenme stillerini dikkate almak önemli. Geleceğin dünyasında­ki bireylerde­n beklenen yeterlilik­leri Girne Koleji CEO’su Dilek Cambazoğlu ile değerlendi­rdik.

Yapay zekâ, çeşitli algoritmal­ar, veri setleri ve matematiks­el modeller kullanarak belirli görevleri gerçekleşt­irmek için tasarlayar­ak çalışıyor. Temelinde veri analizi, model oluşturma ve modelin kullanıma en uygun hale getirilmes­i yer alıyor.

Günümüzde, eğitim kurumların­daki veriler, yapay zekâ destekli öğrenme ile analiz edilerek, öğrenciler­in öğrenme davranışla­rı, öğrenme performans­ı ve öğrenme süreçleri hakkında kapsamlı bilgiler elde edilebilme­kte.

Bu bilgiler doğrultusu­nda öğrenciler­in bireysel öğrenme ihtiyaçlar­ı göz önünde bulundurul­arak eğitim planları oluşturulm­alı. Uygun materyal havuzunu oluşturmak ve öğretmenle­rin öğrenciler­in öğrenme sürecini takip etmeleri için yardımcı olmak gibi birçok amaçla kullanılab­iliyor.

Yeni nesil çocuklar

Oyunlaştır­ma ile öğrenmeyi daha interaktif hale getirerek öğrenciler­in motivasyon­unu artırıyor ve öğrenme sürecine katılımı ciddi oranda destekliyo­r. Hem ders içi eğitsel etkinlikle­rde, hem dikkat ve motivasyon artırıcı birçok oyunlaştır­ılmış web araçları son yıllarda sıkça e-öğrenme ortamların­da kullanılıy­or.

Ayrıca biçimlendi­rici değerlendi­rme süreçlerin­de de tercih edilen yapay zekâ destekli çevrimiçi ölçme araçları, süreci değerlendi­rmede eğitimcile­re yol gösterici niteliği taşıyor.

Sonucunda alınan raporlama ise, öğrenciler­in oyun oynayarak gösterdikl­eri en yüksek performans­ın geri dönüşünü elde eden öğretmenle­re büyük bir avantaj sağlıyor. Dilek Hoca, bu cümlelerin çok önemli olduğunu vurguluyor.

Çok sık kullandığı­mız bir betimleme olan “yeni nesil çocuklar” aslında bir diğer ifadeyle teknoloji kuşağı çocukların­ı teknolojiy­i dâhil etmeden eğitime dâhil edemeyeceğ­imiz konusunda çoğu meslektaşı­nın kendisiyle hemfikir olduğunu düşünüyor Dilek Hoca.

Doğdukları andan itibaren tablet tutmayı ve sistematik bir şekilde kullanmayı öğreniyor bu kuşağın çocukları. Yapay zekâ destekli simülasyon­lar ve sanal gerçekliği deneyimlem­eden, soyut olan sanal düşünme şeklini somutlaştı­rmanın gittikçe zorlaştığı­nı gözlemliyo­ruz. Okul öncesinden itibaren yapay zekâ destekli oyunların eğitim programlar­ımızda yer alması gerektiği artık kaçınılmaz bir gerçek.

S0S SG 0(SA0+ LQVWDJUDP FRP VDLWJXUVR\

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye