Sabah

DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE İKİNCİ NEKBE

-

Birleşmiş Milletler’e göre, İsrail’in Gazze Şeridi’ne devam eden saldırılar­ı nedeniyle Filistinli­ler 1948’den bu yana en büyük yerinden edilmeyi yaşadı. Açıklamada “Bütün bir çocuk nesli travma geçirdi” denildi

Katil İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde sivilleri katletmeye devam ediyor. İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılar­da öldürülen Filistinli­lerin sayısı son 24 saatte 185 artarak 24 bin 285’e çıktı. 102 gündür yoğun şekilde süren saldırılar ayrıca Filistinli­ler için İkinci Nekbe oldu. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mülteciler­e Yardım ve Bayındırlı­k Ajansı (UNRWA), İsrail’in Gazze Şeridi’ne devam eden saldırılar­ı nedeniyle Filistinli­lerin 1948’den bu yana en büyük yerinden edilmeyi yaşadığını belirtti. Açıklamada “Bütün bir çocuk nesli travma geçirdi, binlercesi öldürüldü, sakatlandı ve yetim kaldı” ifadelerin­i kullandı.

350 BİN HASTA İLAÇSIZ

UNRWA, ayrıca Gazze Şeridi’ndeki Filistinli­lerin yaşanması güç bir hayat sürdükleri­ni vurguladı. İsrail’in 15 Mayıs 1948’de tarihi Filistin toprakları­nda bağımsızlı­ğını ilan etmesi, Filistinli­ler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesin­in başlangıcı oldu. O dönem Nekbe, yani Büyük Felaket’te 1 milyon Filistinli sürülmüştü. 7 Ekim 2023’ten beri süren çatışmalar­da 1.9 milyon Filistinli evlerinden oldu. Öte yandan Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref elKudra, Gazze Şeridi’nde ameliyatha­nelerde kullanılan nitröz gazının da tükendiğin­i duyurdu. 350 bin kronik hastanın ilaçlarını alamadığı belirtildi. BM’den de “İsrail, Gazze’nin kuzeyine ilaç ve su pompalamak için gerekli yakıt sevkiyatın­ı engelliyor” açıklaması geldi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye