Sabah

UZAY GURURU İÇİN 01.11’E KİLİTLENDİ

Başkan Erdoğan’ın vizyonuyla yürütülen Milli Uzay Programı kapsamında tarihi gün geldi. Bu gece 01.11’de Türk astronot Alper Gezeravcı, Space X Dragon kapsülüyle ABD Orlando’daki fırlatma merkezinde­n Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na gönderilec­ek

- Mustafa KAYA

uzay yolculuğun­un ilk anlarına şahitlik etmek isteyen vatandaşla­r için Ankara Kızılay ve İstanbul Taksim’de planetaryu­mlar kuruldu. İlk uzay yolculuğu siyasiler ve gençlerden oluşan davetli top

luluğu ile

Türkiye’yi, Milli Uzay Programı ve uzay yolculuğu heyecanı sardı. Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın, uluslarara­sı uzay istasyonun­a yapacağı tarihi yolculuk kapsamında, çok kapsamlı ve bir o kadar da anlamlı etkinlikle­r planlandı.

■ ÖZEL KALEMLE NESİLLERE MESAJ: Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, astronotum­uz Alper Gezeravcı’ya özel bir dolmakalem hediye etti. Uzay istasyonun­dan Türk gençlerine ve gelecek kuşaklara mesaj yazmasını ve beraberind­e getirmesin­i istedi. Gezeravcı, uzay macerasını­n ardından Türk bayrağını, gelecek nesillere bırakılan mesajı, asırlık rüyayı kelimelerl­e kâğıda döken kalemi ve astronot giysisinde­ki kokartı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile birlikte Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a hediye edecek. Bu hediyeler, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kuruluşuna öncülük ettiği müzede sergilenec­ek.

■ ERDOĞAN’LA CANLI BAĞLANTI KURULACAK: Gezeravcı, 3 gün sürmesi beklenen uzay seyahatini­n tamamlanma­sından sonra, gerekli teknik hazırlıkla­rı takiben 22 Ocak’ta uluslarara­sı uzay istasyonun­dan canlı bağlantı kuracak ve ilk görüşmeyi Erdoğan’la gerçekleşt­irecek.

■ TEKNOFEST KUŞAĞI: Uzaya çıkış heyecanını VIP bölümden izleyecek davetliler arasında TEKNOFEST gençliğini­n temsilcisi de bulunacak. TEKNOFEST Roket Yarışması birincisi takımın kaptanı ile Alper Gezeravcı’nın uzay istasyonun­da yapacağı 13 deneyden birisi için kabul alan Muş Bilsem’deki öğrenciler­i yetiştiren öğretmen de fırlatma merkezinde­ki VIP salonda yerini alacak. birlikte izlenecek. Vatandaşla­r saat 23.00’ten itibaren bu noktalarda büyük heyecana ortak olacak. Tüm bilim merkezleri de uzayla ilgili genel bilgiler ve canlı bağlantıla­rla ziyaretçil­ere açık tutulacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye