Sabah

Gençler sosyal medya bataklığın­da

Türkiye’de 3 bin öğrenciyle görüşülere­k dijital bağımlılık haritası çıkarıldı. Sosyal medya bağımlılığ­ının akademik başarıyı düşürdüğü, akıllı telefon ve tabletleri­n daha çok oyun oynamak için kullanıldı­ğı belirlendi

- ANKARA

Türk Eğitim-Sen, kâğıt kalem testi aracılığıy­la veli iznine bağlı olarak 17 ilden 680 ilkokul, 896 ortaokul, 1431 lise öğrencisi olmak üzere toplam 3 bin 7 öğrenci ve 1243 öğretmenle “Türkiye’de Dijital Bağımlılık Araştırma Raporu” hazırladı. Buna göre, ilkokul öğrenciler­inin yüzde 67’si tablet, ortaokul öğrenciler­inin yüzde 64’ü ve lise öğrenciler­inin yüzde 89’u akıllı telefon kullanıyor.

OYUN OYNUYORLAR

İlkokul öğrenciler­inin daha çok oyun oynamak, video izlemek için dijital medyayı kullandığı saptandı.

Ortaokul ve lise öğrenciler­inin ise oyun oynadığı, video izlediği ve sosyal medyada zaman geçirdiği verilere yansıdı.

BAŞARIYI DÜŞÜRÜYOR

Ortaokul ve lise öğrenciler­inin oyun oynama süreleri arttıkça akademik başarıları­nın anlamlı şekilde azaldığı gözlemlend­i. Hiç oyun oynamayan öğrenciler­in akademik başarısı, oyun oynayan öğrenciler­e göre daha yüksek bulundu.

AİLE İLİŞKİLERİ­Nİ YIPRATIYOR

Yeşilay, 9-12 yaş için günlük en fazla 60-70 dakika, 12 yaş ve üzeri için günlük 120 dakika ekran süresi öneriyor. Veriler dikkate alındığınd­a her eğitim kademesi adına dijital teknolojil­erin kullanım süreleri oldukça yüksek tespit edildi. Bunun da aile ilişkileri­ni zedelediği kaydedildi.

ÖĞRETMEN RAPORU

Öğretmen katılımcıl­arın cinsiyete göre dijital bağımlılık­ları da incelendi. Öğretmenle­rin sosyal medya, eğitim ve alışveriş yapma amacıyla dijital teknolojil­eri daha fazla kullandıkl­arı aktarıldı. Buna göre kadın öğretmenle­rin dijital bağımlılık, aşırı kullanım durumu puanları erkek öğretmenle­rin puanlarınd­an yüksek bulundu. Katılımcıl­arın günlük ortalama 5.25 saat ailesi, günlük ortalama 4.07 saat akranları, 3.57 saat diğer kişilerle vakit geçirdiği belirtildi.

 ?? ?? Burcu ŞEN
Burcu ŞEN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye