Sabah

Anadolu insanını uzaya çıkaran irade

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU

Florida, Orlando. NASA’nın Cape Canaveral Üssü... Geri sayım başlıyor. Uzaya fırlatılac­ak roketi izlemek için milyonlar ekran başında. Astronotla­rı taşıyan uzay kapsülü atmosferi geçerek yolculuğun­a başlıyor...

'erken... Öğrenilmiş çaresizlik içinde söylenmele­r... “Eller Ayªa biz yaya ” yakınmalar­ı... 9e bugün... Sanki bir rüyada gibiyiz. İnsanoğlun­un 63 yıllık uzay macerasınd­a şimdiye kadar 42 ülke dünya sınırların­ı astronotla­rıyla aşabilmiş. Artık bu listede Türkiye de var!

SpaceX firmasının geliştirdi­ği roket sistemiyle uzaya çıkmanın maliyeti bir hayli azaldı... Bizler, Türk astronot Alper Gezeravcı’nın tarihi yolculuğun­un heyecanını yaşarken, birileri yine “kulp takma” peşinde. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’ın da işaret ettiği gibi... Şükür ki eleştirile­r, “Niye fırlatma istasyonum­uz yok? Niye kendi roketimizl­e uzaya ulaşamıyor­uz?” aşamasına geldi.

Ama merak etmeyin! İnsansız “Ay 0isyonu” için hummalı bir çalışma sürüyor. Türk-Ay Aracı’nın tasarımı tamamlandı, yakında imalatına geçilecek. Daha önemlisi milli uzay aracımızı Ay’a taşıyacak hibrit motor üzerindeki çalışmalar da büyük mesafe kat edildi.

Nitekim...

Ý

okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr

İlk astronotum­uz Gezeravcı’nın hava kuvvetleri pilotu, ikinci astronotum­uz Tuva Cihangir

Atasever’in de ROKETSAN mühendisi olması Milli Teknoloji Hamlesi’nin bir özeti aslında! Hatta Türkiye’nin kritik teknolojil­erde tam bağımsızlı­ğını elde etme, katma değerli üretime geçiş ve rekabetçi şekilde yüksek teknoloji ürünlerini dünyaya ihraç edebilme çabasının da simgesi...

Tabii bu noktada “lider lik, vizyon ve kararlılık” bağlamında Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’a ayrı bir bölüm açmak durumunday­ız. Anadolu’nun en sade, en mütevazı insanını alıp göklere çıkaran, uzaya ulaştıran o muazzam irade... Dün akşam Orlando’da gördüğümüz bir masa bu manada çok şey anlatıyord­u. Mersin Silifke’nin bir köyünden ABD’ye gelen o aile.

Anne Sıdıka, %aba Ali Gezeravcı.

Şaşkınlıkl­a karışık heyecanı yüzlerinde­n okunan ebeveynler. Yaşadıklar­ı rüya mı, gerçek mi acaba? O kadar derin duygu yoğunluğu içindeler ki...

Ana yüreği işte... Oğlunun uzaya gideceğini duyunca endişelenm­iş biraz. Öyle ya... Onun gözüyle bir bilinmeze yolculuk bu.

Ve Ali Baba’mız. O,

“Heyecanlıy­ım ama Cumhuriyet­imizin 100. yılına rastlaması göğsü

müzü kabartıyor”

diyor.

Gezeravcı ailesi gibi TEKNOFEST kuşağından roket yarışması birincisi Gaziantep’ten Mehmet kardeşimiz,

Muş Bilsem’den uzaya taşınan deneyin sahibi öğrenciler­in hocası Birsen Hanım... Onlar da sadece bu büyük dönüşümün güncel kahramanla­rı değil, geleceğin teminatı olarak Kennedy Üssü’nde VIP konuklar.

'emem o ki...

Şimdilik kaydıyla, 24 saat ertelense de bu ilk yolculuk, son olmayacak...

SMS OM ya] 4122’ye J|nder. (1.60 TL) M+ 444 88 81 Iacebook.com okanmuderr­isoJlu

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye