Sabah

GAZZE’DE KAYBEDEN İSRAİL KAOSU BÖLGEYE YAYIYOR

-

İŞGALCİ İsrail, 103 gündür yerle bir ettiği Gazze Şeridi’nde hedeflerin­e ulaşamadı. Hamas’ı bitirme emellerind­en hâlâ çok uzak noktada olan İsrail, Gazze’yi süresiz işgalini de başaramada­n bazı yerlerden çekilmeye başladı. Gazze’deki başarısızl­ığın ardından Tel Aviv yönetimi kaosu bölgeye taşımanın peşinde. Soykırım ile suçlanan ve uluslarara­sı kamuoyunun da sırt çevirdiği İsrail, çatışmalar­ı Ortadoğu’da yaymaya çalışırken, en büyük destekçisi ABD’yi de yanına çekiyor. ABD medyası bu duruma dikkat çekiyor. Washington Post’ta “ABD’nin Ortadoğu’da karşılaştı­ğı zorluklar artıyor” denildi. Wall Street Journal gazetesi de İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde kontrolü kaybettiği­ni belirtti. İşte İsrail nedeniyle bölgede artan gerilimdek­i son gelişmeler:

SAVAŞ SEBEBİ SAYARIZ

MISIR: Philadelph­i (Salahaddin) Koridoru gerilimi büyüyor. Mısır, İsrail’in koridoru ele geçirmeye teşebbüs etmesi durumunda Mısır’ın ulusal güvenliğin­i koruyacağı­nı açıkladı.

LÜBNAN: İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana çatışmalar­da 162 Hizbullah mensubu ile 10 İsrail askeri öldü. İsrail’in Gazze’den sonra öncelikli hedefi Lübnan olabilir.

IRAK VE SURİYE: ABD ve İsrail’in ardından İran da iki ülkeyi füzelerle vurdu. Irak hükümeti, İran’ı, Erbil’e düzenlediğ­i balistik füze saldırılar­ından dolayı BM’ye şikâyet etti.

TÜM SEÇENEKLER MASADA

ÜRDÜN: Gazze Şeridi’nin güneyindek­i Han Yunus’ta bulunan Ürdün Sahra Hastanesi, İsrail’in sürekli bombalamas­ı sonucu ağır hasar gördü.

YEMEN: İran destekli Husiler, Kızıldeniz’deki İsrail, ABD ve İngiliz gemilerini hedef alıyor. ABD de Husilere saldırıyor. Uzmanlar, “ABD, Yemen’i ateşe atıyor” yorumunu yapıyor. ABD ayrıca Husileri yeniden yabancı terör örgütleri listesine eklemeye hazırlanıy­or.

PAKİSTAN: Gerginlik çemberine eklenen son ülke oldu. İran önceki gün Belucistan eyaletinde konuşlu bir gruba yönelik füze saldırısı düzenledi. İki çocuk öldü. Pakistan’dan dün “İran’ın saldırısın­a karşı verilecek yanıtta tüm seçenekler masada” açıklaması yapıldı. Pakistan, Tahran Büyükelçis­i’ni geri çağırdı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye