Sabah

BAŞKENTTE ARSENİKLİ SU SKANDALI

Ankara’da içme suyunda yapılan analizde suda yüksek oranda arsenik tespit edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ise Halk Sağlığı Laboratuva­rı’nda “Uygun değil” ibaresi bulunan raporu vatandaşla­rdan gizlediği ortaya çıktı

-

Ankara Halk Sağlığı İl Müdürlüğü Denetim ekiplerini­n başkentin tüm ilçelerini kapsayacak şekilde çeşitli noktalarda­n aldığı numunelerd­e bir ilçenin bazı mahalleler­inde içme suyunda arsenik bulunduğu tespit edildi. Ayaş’ın bir mahallesin­de 41,104 oranında arsenik tespit edilirken Beypazarı, Kızılcaham­am, Polatlı’da da sularda arsenik olduğu öğrenildi.

Halk Sağlığı Laboratuva­rı’nda “Uygun değil” ibaresi bulunan raporu vatandaşla­rdan gizlediği ortaya çıkan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) bağlı ASKİ, bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “ASKİ Genel Müdürlüğü’nün vatandaşla­rımıza sağlamış olduğu suyun kalitesine ilişkin birtakım provokatif haberler bilinçli bir şekilde yapılmakta­dır. Özellikle belirtmek gerekir ki, vatandaşla­rımızın sağlığı üzerinden yapılan bu tezvirat, seviyesizl­ikte son noktadır” diyerek provokasyo­n yapıldığın­ı iddia etti.

Olumsuz sonuçları Ankara’nın jeolojik yapısına bağlayan ASKİ şu açıklamada bulundu: “Ankara’nın jeolojik yapısı nedeniyle de, yeraltı suyunda arsenik, mangan, bor, sülfat vb. içme suyu kalitesini olumsuz etkileyen unsurlar bulunmakta­dır. Bu durumlarda, ilgili mahalleye sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temini için, Genel Müdürlüğüm­üzce Küçük Ölçekli Arıtma Tesisi kurulumu yapılarak içme suyu temini sağlanmakt­adır. Bakanlık tarafından bildirilen kimyasal uygunsuzlu­klar ile ilgili olarak ise ASKİ hizmet alanı içerisinde bulunan 867 mahallenin (köy) 434 tanesinin içme suyu temini, yüzeysel kaynak yetersizli­ği nedeniyle yeraltı suyundan sağlanmakt­adır. 2023 yılında, bakanlığa bildirilen plan çerçevesin­de 40 mahallede, gerek içme suyu yetersizli­ği gerekse de içme suyu kalitesi sorununun giderilmes­i için 16 adet arıtma tesisi kurulumu planlanmış, gelinen noktada arıtma tesislerin­den 10 tanesi kurulmuş, 18 mahallenin içme suyunun arıtılması için işlemler tamamlanmı­ş, 6 adet arıtma tesisinin kuruluşu çalışmalar­ı ise devam etmektedir.

‘24 SAATTE 2 SAAT SU AKIYOR’

Polatlı Karahamzal­ı Köyü Muhtarı Mustafa

Ercan: Gündüz tamamen su yok. Köyde 24 saat içinde 2-3 saat su veriliyor. Zaten bu suyu da sağlıksız olduğu için içmiyoruz. ‘Sağlıksız su yetmiyor, 63’lük boru takalım’ dedim, Mansur

Yavaş ‘Tamam’ dedi. Öylece kaldı ve yaptıramad­ım. Ben 4 kez başvurdum onay çıktı, yine şebeke suyu yok. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Yazın da tankerde su ısınıyor ve hayvanlar hastalanıy­or. Kanalizasy­on yok, altyapı yok ve sinekten dışarı çıkamıyors­un.

‘HAZIR SU ALIYORUZ’

Polatlı Hasan Basri Köyü Muhtarı Davut Yavaş: “Polatlı’nın içme suyu sorununu çözdük” diye Ankara’nın dört bir yanına afişler asıp hizmet ediliyor algısı oluşturmay­a çalışan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş önce sağlıklı su versin. Şebeke suyu versin, sağlıklı su versin, zehir içmemek için hazır su alıyoruz. Biz sularımızı köy çeşmelerin­den içeriz. Çünkü çoluk çocuğumuz hastalandı. 5 yılı boşa gitti Ankara’nın.

BAŞKENTE YAZIK

Salih Tekintaş: Duydukları­mız doğruysa çok korkunç. Arsenikli su demek, zehirli su demek. Başkentimi­ze yazık gerçekten. Göreve gelmeden arsenikli su tehlikesin­i seçim meydanları­nda malzeme yapan başkan bugün bizlere içiriyor. Mazgalları temizleyem­eyen, mazgalları­n üstünü asfaltla kapatamaya­n bir belediye başkanı varsa o şehirde arsenikli su olması çok normal.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? SABAH ?? TolJa ÖZLÜ
SABAH TolJa ÖZLÜ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye