Sabah

Kombi bakımların­ı yaptırın hayatınızı RISKE ATMAYIN

İki kız kardeşin kombinin bacasından sızan doğalgazda­n hayatını kaybetmesi, evimizin içindeki tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar: Kombi bakımını her yıl düzenli yaptırın

- Mustafa KAYA

Manisa’da Leman Nur Yalçın (22) ve 16 yaşındaki kardeşi Ayşe Yalçın’ın, 12 Ocak’ta doğalgaz kombisinin bacasının yerinden çıkması sonucu sızan gazdan hayatını kaybetmesi, kombi bakımının önemini bir kez daha gündeme getirdi. Doğalgaz dağıtım şirketi yetkililer­i, kombide bazı eksiklikle­r ve ihmaller tespit etti. Şirket yaptığı açıklamada özetle, “Doğalgaz kombisi bacasının yerinden oynatıldığ­ı ve veya yetkili olmayan kişilerce bağlantısı­nın eksik yapıldığı, ortama hava akışı sağlayan menfezin de kapatıldığ­ı saptanmışt­ır. İstenmeyen durumlarla karşılaşma­mak için tesisata ve cihazlara sertifikas­ız ve ehil olmayan kişilerce müdahale edilmemesi” uyarısında bulundu. SABAH, bu acı olaydan hareketle kombilerin nasıl kullanılma­sı gerektiğin­i, kontroller­in ve bakımların­ın nasıl yapılmasın­ı kombi ustalarına sordu. Doğalgazın, hatayı asla kabul etmediğini belirten ustalar düzenli bakıma dikkat çekti.

■ Ferhat Kaya: Kombi bakımı sadece kışın değil yazın da yaptırılma­lı. Özellikle baca giriş çıkışı her yıl mutlaka bakımla beraber kontrol edilmeli. Kombi olan her evde bir de gaz alarmı bulundurul­malı. Eğer usta olmayan kişilere bakım yaptırılır­sa bunun faturası ölümle sonuçlanab­ilir. Çünkü gaz, sinsi ve öldürücü bir madde.

Ferhat Kaya

GAZ ALARMI B8L8ND8R8L­MALI

DÜZENLİ BAKIM ŞART

■ Barış Yılmaz: Hem enerji verimliliğ­i hem de cihazınızı­n uzun ömürlü olması için kombinizin her yıl düzenli bakımını yaptırın. Verimi artırmak için petekler 3 ila 5 yılda bir temizlenme­li. Kış aylarında kombinizin fişini kesinlikle çekmeyin. Kombiniz donar ve ciddi sorunlar oluşur. Daire içindeki menfezleri kesinlikle kapatmayın. Su basıncını da kışa girmeden kontrol ettirin. (1 ila 2 arasında). Gaz kaçağı durumunda gazın sıkışmasın­a ve buna bağlı patlamaya sebep olur. Yetkili servis ve teknik servis sertifikas­ı olan kişilere tamir yaptırın.

Barış Yılmaz

HER EVDE BİR BOMBA VAR

■ İdris Işıklı: Kombileri her evde bir bomba olarak görmek lazım. Eğer düzgün bakım yapılır ve uzman olan kişilere baktırılır­sa en sıcak dost, eğer uzman olmayan kişilere yaptırılır­sa evlerde can kaybına kadar neden olabilecek bir bombadır. Özellikle bacanın kombinin ana panosunda bağlantı ve çıkış noktaların­daki bağlantıla­rın izolasyons­uz şekilde yapılması gaz kaçağına ve sonunda da zehirleme ile can kaybına neden olabilir. Kombinin bakımını uzman kişiler yapmalıdır. Gaz renksiz ve kokusuz sinsi bir düşmandır. Boruların silinmesi sırasında hafif oynama bile bağlantı yerinde gaz kaçağı meydana getirebili­r. Bağlantı bölümlerin­e alüminyum folyo bandın mutlaka sağlam bağlanması gerekir.

İdris Işıklı

 ?? ?? 6ABAH
6ABAH
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye