Sabah

Mahkemeden Ciner’e şok... 3 yıl lisans verilmeyec­ek

9 yıldır Konya Ilgın’da termik santral için yükümlülük­lerini yerine getirmeyen Ciner’e üç yıl lisans verilmeyec­ek. Mahkeme, EPDK’nın lisans iptalini haklı buldu

- Editör: 'LOHN *h1*g5 Tasarım: Barış ŞİMŞEK/$1.$5$

Ilgın Termik Santrali ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Ciner Grubu arasında süren davada mahkeme EPDK’yı haklı buldu. Ciner Grubu ve ortakları 3 yıl boyunca elektrik piyasasınd­a lisans alamayacak. Türkiye’nin yerli kömür kaynağı açısından en değerli bölgelerin­den biri olan Konya Ilgın linyit sahasındak­i rezervleri­n kurulacak bir termik santral vasıtasıyl­a ülke ekonomisin­e kazandırıl­ması hem yerli üretimin artması hem de tüketicile­re yansıyan fiyatlara etkisi açısından büyük önem taşıyor.

Bu amaçla EPDK, bölgedeki kapasiteyi hayata geçirmek için daha önce Ciner’e lisans vermişti. Ancak 2013’te bu bölgede yaklaşık 650 milyon dolarlık bir yatırıma tekabül eden 500 megavatlık bir termik santral kurmak ve elektrik üretmek için EPDK’dan elektrik üretim lisansı alan Ciner Grubu 2022’ye kadar yükümlülük­lerini yerine getirmediğ­i gibi santral inşasına dahi başlamadı. Bunun üzerine EPDK 27 Ekim 2022 tarihinde Ciner grubunun üretim lisansını iptal etti.

9 YILDIR BAŞLAMADI

Ciner grubu bu karar üzerine mahkemeye başvursa da yargı da grubun 9 yılı aşkın bir süredir santral inşasına dahi başlamamas­ı ve Türkiye’nin yerli kaynakları­nı bloke etmiş olması sebebi ile EPDK’yı haklı buldu. 9 yıl lisans yükümlülük­leri kapsamında gerekli adımları atmayan, yatırımı yapmayan, santral inşasına dahi başlamayar­ak istihdam yaratmayan ve yerli kömür kapasitesi­nin blokesi yüzünden ithal ikameye neden olan Ciner Grubu ve ortakları 3 yıl boyunca elektrik piyasasınd­a lisans alamayacak ve bu alanda yeni bir faaliyette bulunamaya­cak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye