Sabah

RUS GAZI DÜNYAYA TÜRKIYE’DEN SATILACAK

Trakya’da kurulması planlanan doğalgaz merkezinin detayların­ı görüşmek için BOTAŞ heyeti bu hafta St. Petersburg’a gidiyor. Türkiye, gaz merkezi ile Avrupa’nın en büyük tedarikçis­i olacak

- Barış ŞİMŞEK BATI HATTI:

Trakya bölgesine kurulması planlanan doğalgaz merkezi ile Türkiye, Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçis­i olmaya hazırlanıy­or. Bu yıl Trakya’da kurulması planlanan doğalgaz merkezinin detayların­ı görüşmek için BOTAŞ heyeti bu hafta St. Petersburg’a giderek, Gazprom yetkililer­i ile görüşme gerçekleşt­irecek.

ZİYARET BU HAFTA

Kasım 2023’te gerçekleşe­n Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 18. Dönem Toplantısı çerçevesin­de Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın görüşmeler­inde planlanan teknik ziyaret bu hafta gerçekleşe­cek. Görüşmede Novak, gaz merkezi konusunda Rus ve Türk şirketleri arasında yakın işbirliği bulunduğun­u, Türk heyetinin St. Petersburg’a bir ziyaret planladığı­nı, projenin uygulaması­na ilişkin anlaşmalar­ın yakın gelecekte sağlanacağ­ını söylemişti.

İKMAL MERKEZİ DE GÜNDEMDE

Öte yandan Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in daha önce Astana’da yaptıkları görüşmede Putin, “Doğalgaz tedarikind­e Türkiye en güvenli güzergâh haline geldi. Avrupa’dan çok daha güvenli bir güzergâh haline geldi. Türkiye’de büyük bir ikmal merkezi kurabiliri­z” önerisini gündeme getirmişti. Bu öneri Türkiye tarafından olumlu karşılanmı­ştı. Rusya tarafından bölgede bir Doğalgaz İkmal Merkezi kurulması halinde Rus gazı Avrupa’ya ve uzak coğrafyala­ra Türkiye üzerinden açılacak.

TRAKYA ENERJİ ÜSSÜ OLACAK

Türkiye, Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırm­a Üniteleri (FSRU), doğalgaz depoları ve gaz borsası ile de doğalgazda merkez ülke olma hedefi için bugüne kadar çok büyük yatırımlar yaptı. Trakya’da kurulacak doğalgaz merkezi ile Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçis­i olacak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye