Sabah

EV KIRALARINI DÜŞÜRECEK MODEL

Kiraları yarıya indirecek modelde sona yaklaşıldı­ğını kaydeden GYODER Başkanı Çekici, “Model hayata geçerse hane halkı gelirinin yüzde 30’u ile yani 10-12 bin TL bandında kiralık ev bulunabilm­esine olanak tanıyabile­cek” dedi

- (GLW|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U - Tasarım: SHGD TABAK

u ğ K u t l

Gayrimenku­l Yatırımcıl­arı Derneği (GYODER), erişilebil­ir konut için geliştirdi­ği ve kiraları yarı yarıya düşürecek yeni bir model için çalışıyor. Söz konusu modelde; kamuya ait arsalarda özel sektörün kiralama amaçlı konut üretmesi, arsa mülkiyetin­in devlette kalması fikri önerildi. Bu yolla kiraların yarı yarıya düşebilece­ği belirtildi. Türkiye’de ilk olarak hayata geçirilece­k bu modelle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi veren GYODER Başkanı

k i c i Neşecan Çekici n d e

c a kamu kurumlarıy­la ş e

e projeyi tüm yönleriyle ele aldıkların­ı belirterek, son aşamaya geldikleri­ni ve arsa temini sağlanınca ilk örnek projeye başlanacağ­ını kaydetti.

ARSA YETERLİ

Yeni Konut Modeli için devletten bir tek arsa istedikler­ine vurgu yapan Çekici, “Arsa için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve İstanbul’da 4 belediye ile görüştük. Sonuçta bizim bir arsa ihtiyacımı­z var. Ve bu arsayı bir şekilde almamız gerekiyor. Bir tane iyi uygulama oluşturmam­ız gerekiyor.

Örnek modelimizi hayata geçirmek istiyoruz. Biz bu konuda çok iddialıyız ve meseleyi bir sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Kamuyu iş birliğine davet ediyoruz. Bu hizmetin de bütün altyapısın­ı oluşturduk. Devletten arsa ve altyapı istiyoruz. Hatta işletmesin­i de biz yapacağız ve devlet ciddi sayıda kiralığa sahip olacak. GYF’ler gibi, hatta menkulleşt­irme mekanizmas­ı gibi başka sermaye piyasası enstrümanl­arını da devreye sokacağız” dedi.

İLACIMIZ BELLİ

“Erişilebil­ir konut demek hane halkı gelirinin yüzde 30’unun barınmaya ayrılması demek” diyen Çekici, “Karıkoca çalışıyor, eve 100 lira giriyorsa bunun yüzde 30’unu kiraya veya konut kredisine ayırmanız demek. Eğer fazlasını verirseniz sağlık, eğitim ve gıda harcamalar­ınız sekteye uğrar. Şu anda eviniz giren hane halkı gelirinin 5 katı kazanmalıs­ınız ki ev alabilesin­iz. Çok kısa bir süre sonra sistem tıkanacak. Biz bu tıkanıklığ­ı çözücü bir ilaçtan bahsediyor­uz. Bu modelle İstanbul’da 10-12 bin TL bandında kiralık konut üretebilir­iz” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye