Sabah

İKİNCİ HEDEF İNSANSIZ AY MİSYONU

‘SIZI YUKARIDAN ARAYACAĞIM’

- TÜRKIYE’NIN HAŞMET BABAOĞLU

Ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın tarihi uzay yolculuğun­u başlatacak geri sayımın hızla yaklaştığı saatlerde, Türkiye’deki milyonları­n gözü ve kulağı ABD Florida’ya çevrildi. Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da aralarında bulunduğu Ax-3 mürettebat­ı, bugün TSI 00.49’da gerçekleşt­irilmesi planlanan fırlatma öncesinde aileleriyl­e vedalaşara­k, kendilerin­i Uluslarara­sı Uzay Istasyonu’na (ISS) taşıyacak SpaceX’e ait uzay aracına hareket etti.

Fırlatma Kompleksi 39A’dan gerçekleşt­irilecek fırlatma öncesi nefesler tutulurken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da değerlendi­rmelerde bulundu. Çocukların dünyasında, kendi ülkelerind­en bir kişinin uzaya giderek orada bilimsel çalışmalar­ın temelini atmasının olumlu yönde kalıcı izler bırakacağı­nın altını

çizen Kacır,

SANAYI ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ilk Türk astronotu Alper Gezeravcı ile görüntülü bir görüşme gerçekleşt­irdi. Sosyal medya hesabından Milli Uzay Programı’nın yeni hedeflerin­e ilişkin paylaşımla­rda da bulunan Kacır, Gezeravcı’nın Uluslarara­sı Uzay Istasyonu’nda (ISS) 14 gün boyunca Türk bilim insanların­ca hazırlanan 13 bilimsel deney yapacağını bildirdi. Bir yandan roket teknolojis­inde Roketsan, Delta-V, TÜBITAK SAGE gibi kurumlarda çalışmalar yürütülürk­en, bir yandan da insanlı uzay görevlerin­e başlamanın çok anlamlı olduğunu vurgulayan Kacır, “Gelecekte yerli uzay aracımızla insansız Ay misyonunu da gerçekleşt­ireceğiz. Milli roket sistemleri­mizle uzaya erişim kabiliyeti­mizi artıracak, kendimize ait bir uzay limanı kuracağız. Konumlama ve zamanlama sistemi oluşturan uydu takımların­ı yerli üreteceğiz. Ve şimdi insanlı uzay araştırmal­arına başlıyoruz. Bu, Türk milletinin ortak kazanımıdı­r. Işte o nedenle gurur duy Türkiye” dedi. “Böylelikle sadece Alper Gezeravcı değil, Türk çocukların­ın ve gençlerini­n hayalleri de gökyüzünün sınırların­ı aşacak” dedi.

Türkiye Uzay Ajansı

(TUA) Başkanı Yusuf Kıraç da Türkiye’nin uzun yıllardır beklediği bir gün olduğunu belirterek, “Bugün bizim için bir milat ama devamı gelecek” diye konuştu.

TÜBITAK Başkanı Hasan Mandal da tarihi bir gün yaşandığın­ı ifade ederek, “Türkiye Yüzyılı’nda tarihe iz bırakacak görevlerde­n birini gerçekleşt­iriyoruz. Sıra gençlerde, bu bir başlangıç. Gençlere umut oluyoruz” dedi.

15 yıl savaş uçağı pilotluğu yapan AGezeravcı, 14 gün kalacağı Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nda 13 bilim

sel deneye imza atacak.

ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın aralarında yer aldığı Ax-3 misyonunun üyeleri, uçuş öncesinde aileleriyl­e vedalaştı. Yumrukları­nı havaya kaldıran Gezeravcı, iki eliyle ailesine selam verdi. Ailesi ise Gezeravcı’nın “Nasılsınız?” sorusuna iyi oldukların­ı söyleyerek karşılık verdi. “Sizi yukarıdan arayacağım” diyen Gezeravcı, her şeyin yolunda olduğunu ifade etti. Astronotla­r, aileleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

 ?? ?? Okan MÜDERRISOĞ­LU
Okan MÜDERRISOĞ­LU
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye