Sabah

Kennedy Uzay İstasyonu... Hayal bile değildi, gerçek oldu!

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabaK.com.tr Erdoğan, nız için... Tayyip

1 e kadar yazsak yeridir. Tarihe tanık olmak bambaşka bir duygu...

17 Ocak’ı 18 Ocak’a bağla yan gece yarısı planlanan fırlatma işleminin ertelenmes­inin stresi hala üzerimizde...

Ama bu kez şükür ki haberler iyi... Kennedy 8zay Merkezi’nin giriş kapı sında geri sayım saati çalışıyor. 3 saat 53 dakikadan saniyeler bir bir azalı yor. 6pace; Falcon 5oketi’nin para şüt mekanizmas­ının testleri tamamlan mış durumda. Doğudan esen sert rüzgar endişesi de kalkmış gibi...

Kennedy Space Center’a adım attığı nızda sizi, NASA’nın önceki uzay misyon larından kalan roketler karşılıyor. Bunları tek tek incelerken, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fatih Kacır’la da anı fotoğ rafı çektirmeyi ihmal etmiyor ve kendisini özel bölüme uğurluyoru­z. Ekip arkadaşla rımızla birlikte süratle izleyici tribünleri­ne ulaşma telaşı yaşıyoruz. Tahmin edilece ği üzere uzun bir kuyruk. Fırlatma rampa sını karşıdan gören platform 10 kilometre uzakta. Otobüsler birbiri ardına kalkı yor. Resmi heyetin yanında Türkiye’den gelen öğrenciler, ABD’nin dört bir yanın dan akın eden Türk bilim ve iş insanları da bizimle birlikte. Hatta bir ara astrono tumuz Alper Gezeravcı’nın devre arka daşı olduğunu öğrendiğim­iz, NATO göre vi için Florida’da bulunan Türk subayıyla tanışıyoru­z. Gezeravcı, özel olarak çağır mış kendisini...

İlk astronotum­uz, İspanyolAm­erikalı, İtalyan ve İsveçli meslektaş larıyla Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na gide ceği için bu ülkelerden davet alanlar da tribündele­r. Derken İspanyolla­r, ardından İtalyanlar kendi çaplarında tribün şova baş lıyorlar. Ellerinde ay yıldızlı bayrağımız­la en kalabalık grubu oluşturan Türk misafir ler hemen organize oluyorlar. Önce, büyük ciddiyetle hep bir ağızdan İstiklal Marşı’mızı söylüyoruz. Fırlatmaya 5 dakika var. Gözümüz hem fırlatma rampasında hem de roketin içinden dev ekrana yansıyan görüntüler­de. Ve espriler... “Alper komutan pencere kenarını kapmış!”

Fırlatmaya 3 dakika kala TRT’nin başa rılı programcıs­ı 3elin dift’le birlikte Türk tribününde ön sıraya geçiyoruz. Bir ses sizlik. Sonra, “Kırmızı, Beyaz... En büyük... Türkiye!” tezahüratl­arı eşliğinde saha üstünlüğün­ü ele alıyoruz.

Fırlatmaya 2 dakika kaldığı anonsunu duyuyor, yavaş yavaş beyaz dumanların çıktığı rokete kilitleniy­oruz.

Ve nihayet o an!

Başkaların­ı izlerken İngilizce dinlediği miz geri sayımı, bu kez biz yapıyoruz. “On, dokuz, sekiz, ... üç, iki, bir sıfııır!” Hemen duamızı ediyoruz. Bu sırada sarı, turuncu, kırmızı renk karışımı bir ışık demeti göz kamaştırıy­or. Ardından rampadan ayrı lan roketin baş döndüren hızla bulutların arasına girişini nefeslerim­izi tutarak izliyoruz. Saniyeler sonra o muazzam ses! Roketin itki gücünü iliklerini­zde hissediyor­sunuz. Tüyleriniz diken diken oluyor. Ana ekran da astronotla­rın maruz kaldığı G Kuvveti’ni gördüğünüz­de, vücudunuz kasılıyor.

Dragon Kapsülü, küçük bir kapa lı mekan. İçinde özel hazırlanmı­ş vakum lu kaplarda yemekler, su torbaları, hijyen ve ilk yardım kitleri... 36 saat sürecek bu yol culuğun ilk dakikaları­nda astronotum­uz Gezeravcı, atmosferde­n çıkar çıkmaz telsi zi eline alıyor. Atatürk’ün, “İstikbal göklerdedi­r” sözünü dünyaya duyuruyor. Aslında Ata’mızın o mesajı, hakiki manada güncel karşılığın­ı bulmuş oluyor. Gezeravcı, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak ve 13 bilimsel deneyi tamamlayıp sonuçların­ı Türk bilim dünyasına aktaracak!

Bu vesileyle hatırlatma­dan geçemeye ceğim... Kennedy Uzay Merkezi’nde özel bir bahçe var: “Moon Tree.”

Ay’a ilk yolculuk yapan Neil Armstrong’dan itibaren astronotla­rın yan larında götürdüğü tohumlarda­n çoğaltılan fidelerden oluşan bir peyzaj sahası burası... Yani, yer çekimsiz ortamda nasıl büyüdüğü araştırıla­n tohumların “uzaylı torunları!”

Ve son sahne...

Orlando’dan Miami’ye, oradan Türkiye’mize döneceğimi­z için acele edi yoruz. Tam Kennedy Uzay Merkezi’nden ayrılacağı­mız sırada bardaktan boşanırcas­ı na yağmur başlıyor. Adeta, gözyaşları­mıza eşlik ediyor. Kısa süre sonra kesiliyor. Teşekkürle­r Cumhurbaşk­anımız

tarihi bir olaya liderlik yaptığı

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye