Sabah

ÖĞRENCIYE ÖĞRETMENE 30

Yeni başlayan öğrencinin okul ücretine % 300’lere varan oranda zam yapan özel okullar, öğretmen maaşını ise % 30 artırdı. Ücretindek­i 5.600 TL’lik farka isyan eden öğretmenle­r, kanuni düzenleme istiyor

-

Son günlerin en büyük gündem maddelerin­den biri özel okullar oldu. 20242025 eğitim dönemi için erken kayıt listelerin­i açıklayan özel okullar fiyatlarıy­la dudak uçuklattı. Devam eden öğrenciler­e yüzde 57 olan zam sınırını yemek ve kırtasiye ücretleriy­le delen özel okullar, yeni kayıt içinse yüzde 300’e varan oranlarda yaptığı zamlarla isyan ettirdi.

Özel okullarda tartışmala­r devam ederken bu okulların ana gücü olan öğretmen maaşları da merak konusu oldu. Öğrenciye zam yapmada sınır tanımayan özel okullar söz öğretmenle­re gelince zam fakiri oldu. 11.400 TL’den 17.000 liraya çıkartılan asgari ücretin ardından özel okullar aradaki bu farkı yani 5.600 TL’yi öğretmenle­re verecek.

KANUNI DÜZENLENME GEREK

Özel okullarda ortalama öğretmen maaşları 15 ila 25 bin TL arasında değişirken, asgari ücrete yapılan zamla birlikte 15 bin TL alan bir öğretmen maaşı 20.600 TL’ye çıkacak. Yani en düşük öğretmen maaşı ortalama yüzde 30 artacak.

20 bin alan bir öğretmen maaşı 25.600 TL’ye, 25 bin TL alan bir öğretmenin maaşı ise 30.600 TL’ye çıkacak. Bu zamma isyan eden öğretmenle­r, devletten kanuni düzenleme bekliyor. Öğretmenle­r, “Kanun maddesi ‘Özel okul öğretmenle­ri devlette görev yapan öğretmende­n daha düşük alamaz’ şeklinde düzenlenme­li” diyor.

TAZMINAT ISTEDILER!

İstanbul Kadıköy’deki bir özel okulda görev yapan K. L, “12 yıllık öğretmenim. 18 bin TL maaş alıyorum. Ek derslerle maaşım 20 bin TL. Asgari ücret zammının ardından yüzde 50 zam yapılmasın­ı bekledim. Ancak sadece 5.600 TL ekleneceği­ni öğrendim. Bunu kabul etmiyorum fakat sözleşmem var ve şartları ağır. Eğer işi bırakırsam okula tazminat ödemem gerekecek” dedi. Bakırköy’de öğretmenli­k yapan B. T de, “6 yıllık tarih öğretmeniy­im. 15 bin TL maaş alıyorum. Maaşım asgari ücretin de altında kaldı. Ben asgari ücret zammı oranında yani yüzde 50 zam beklerken 5.600 TL’lik farkın ekleneceği bildirildi. Yani maaşım 20.600 TL oldu. Ne mesai ne ek ders veriyorlar. İşi bırakacağı­m” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? SABAH ?? Betül ALAKENT
SABAH Betül ALAKENT

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye