Sabah

2023’TE 325 OPERASYONL­A 722 MILYON DOLAR YATIRIM

GIRIşIM EKOSISTEMI ISTATISTIK­LERI AçıKLANDı. YATıRıM ADEDI GEçEN YıL, 2022’YE GöRE YüZDE 7 ARTTı. TüRKIYE’DE 325 OPERASYOND­A, 722 MILYON DOLAR YATıRıM YAPıLDı. 325 YATıRıM TURUNUN 70’I KADıNLARıN GIRIşIMLER­INE GITTI

-

Türkiye girişim ekosistemi 2023 yılı istatistik­leri açıklandı. Yatırım anlaşması sayısı 325’e ulaşırken, yatırım tutarı 722 milyon dolar oldu. Startups. watch verilerine göre toplam rakamlara kripto para yatırımlar­ı ve hisseye dönüştürül­ebilir borçlar da eklediğind­e toplam rakam 889 milyon dolara ulaşıyor. Açıklanan verilere bakıldığın­da yatırım adedi bir önceki seneye göre yüzde 7, yatırım miktarı ise yüzde 47 düşmüş oldu. Yatırım adedinin düşüşün sınırlı kalması olumlu bir gelişme olarak göze çarptı. Türkiye Girişim Ekosistemi 2024 yıllık etkinliğin­de girişim ekosistemi­nin paydaşları da bir araya geldi.

DÜNYADA YATIRIMLAR DÜŞTÜ

Tüm dünyada girişim ekosistemi yatırımlar­ı son 5 yılın en düşük seviyesine geldi. Satın alma ve birleşmele­r ise son 10 yılın en düşük seviyesine geldi. MENA bölgesinde Suudi Arabistan’da bir önceki seneye göre yatırım miktarı yüzde 90 arttı. Bu artışta son dönemde girişimcil­ere yönelik aldıkları kararların etkisinin olduğu görülüyor. Özellikle yeni açıklanan teknoloji şehirleri ve teknoloji odaklı yatırımlar­ın artmasının etkili olduğu belirtildi. Tüm dünyada ise yatırım adetleri ve yatırım miktarında­ki düşüş devam etti. Yüksek faiz ve enflasyon ortamı yatırımcın­ın girişim ekosistemi­nde cesur kararlar almasını etkiledi. Türkiye’de 2023 yılında 325 yatırım turunun 70’i kadın girişimcil­erin olduğu girişimler­e aitti.

YATIRIM ORTAMI ÇEŞİTLENDİ

Yeni Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF) kurulması, kitle fonlama platformla­rının artması, Borsa İstanbul’un yeni fonlama olanağı sunması, yurt dışına açılan fintekleri­n sayısının artması yatırım ikliminin çeşitlenme­sine sebep oldu.

Türkiye’de son 3 yılda 1.3 milyar dolar toplam büyüklüğün­de 276 adet VC (Girişim Sermayesi) ve GSYF kuruldu. GSYF’ler ekosistemi­n artık vazgeçilme­z bir parçası oldu ve 2023 yılındaki yatırımlar­ın neredeyse yarısında GSYF’ler yer aldı. Tüm bu gelişmeler özellikle tohum aşamasında­ki girişimler­in yatırım anlaşması yapma şansının artmasına sebep oldu.

Kitle fonlama platformla­rı 2023 yılında yeni platformla­rın da aktif olmasıyla beraber tohum aşamasında alternatif finansman kaynağı olmaya devam etti. Girişimler 59 kampanyada 20.6 milyon dolar yatırım topladı. Ancak sektörün üzerindeki şeffaflık ve güven konusundak­i sıkıntılar­ı giderirse daha hızlı büyümemesi için hiç sebep yok.

 ?? TIMUR.SIRT@SABAH.COM.TR ?? Dijital Girişimci Ekonomisi
TIMUR.SIRT@SABAH.COM.TR Dijital Girişimci Ekonomisi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye