Sabah

İETT YILDA ÇÖKTÜ

- İSTANBUL

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İETT son 5 yılda çöktü. İETT’de vatandaşla­rın can ve mal güvenliğin­i tehlikeye atan duruma getirilen İETT’deki vahim durum belgelere işlendi. CHP’li yönetimle birlikte toplu ulaşım sisteminin atar damarı konumundak­i İETT’de 2019’da 66, 2020’de 51, 2021’de 60 ve 2022 yılında 37 olmak üzere toplam 214 otobüs İstanbullu­lara hizmet vermekten çıkarılara­k hurdaya çıkartıldı.

Son 4 yılda ise yaklaşık 700 bin arıza kaydı yapılarak 153 yıllık kurum tarihe geçti. Vatandaşla­rın can ve mal güvenliğin­i tehlikeye atan bir duruma gelen İETT’de ayrıca 2013 yılında İstanbullu­ların hizmetine sunulan, toplu ulaşım araçların hareket saatleri, bulunduğu durağı anlık gösteren uygulama MOBİETT yeni yönetim tarafından bakımsızlı­k ve güncelleme yapılmadığ­ı için kullanılam­az hale getirildi.

İETT araçlarını­n bakım, onarım ve işletmesin­i kapsayan yaklaşık 3 milyar

5

TL’lik 14 ihale, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletveki­li Özgür Karabat’ın mali müşavirliğ­ini yaptığı Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş’ye verildi. Bu şirket, İETT’den yaklaşık 5 milyar TL’lik ihale aldı.

YILDA YÜZDE ZAM

İstanbul’un toplu ulaşım sisteminde yaşanan sorunlar vatandaşı isyan etme noktasına getirirken CHP’li yönetim ise problemler­i çözmek yerine üstünü örtmek için çalışma yaptı. Ulaşıma son 4.5 yılda yüzde 580 oranında zam yaptı. 2019’da 2 TL 60 kuruştan aldığı tam bilet ücretini yönetim seçim döneminde sembolik ücretlere indirme vaadine rağmen tam bilet fiyatını 17,70 TL’ye yükseltti. İETT’de ayrıca yönetimsiz­lik nedeniyle 4,5 yılda 5 genel müdür değiştirdi. Otobüsleri­ni işletemez hale gelen 3 bin özel halk otobüsü işletmecis­inin her birinin İBB’den yaklaşık

600 bin liraya yakın alacağı bulunduğu öğrenildi. Barış SAVAŞ SABA+

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye