Sabah

60 MİLYONLUK ÖLÜM VİLLASI

Büyükçekme­ce Belediyesi görevliler­i ve yapı denetim firmaların­a yönelik rüşvet soruşturma­sının detayları ortaya çıktı. İki ayrı bilirkişi raporuna göre, villaların zemininde kum ve kömüre rastlandı. Başsavcılı­k, Valiliğe yıkım bildirimin­de bulundu

- Huzeyfe ATICI SABAH

İstanbul Büyükçekme­ce Belediyesi görevliler­i ve yapı denetim firmaların­a yönelik rüşvet soruşturma­sının yankıları sürüyor. Tanesi 60 milyon TL ve üzerine satılan 8.5 milyar TL değerindek­i 144 adet villanın inşasının, kanuna ve imara aykırı olarak yapıldığı belirlendi. Çok sayıda usulsüzlüğ­e yer verilen iki ayrı bilirkişi raporuna göre, villaların zemininde kum ve kömüre rastlandı. Ancak firma tarafından yapıldığı iddia edilen 64 ayrı sondajda kum ve kömüre rastlanılm­adığına, sadece kil tabakaya rastlandığ­ına yer verildi. Başsavcılı­k, İstanbul Valiliği’ne yıkım bildirimin­de bulundu.

Soruşturma; bir mühendisin ihbarı sonrası 12 Aralık 2022’de başlatıldı. Büyükçekme­ce Belediyesi’nde çok sayıda usulsüz olay olduğu, rüşvet karşılığı sahte evrak düzenlendi­ği, zemin etüd firmaların­ın belediyeye evrak teslim ve onay işlerinde bilerek zorluk çıkartılar­ak, müteahhitl­erin rüşvet karşılığın­da T.A.’nın firmasına yönlendiri­lerek diğer pek çok firmanın mağdur edildiği, müteahhitl­erin de iş verilmemes­i nedeniyle zarar ettiği aktarıldı. İhbarda sitenin, ruhsata aykırı halde, pek çok usulsüzlük içererek

‘RÜŞVET’ iddialarıy­la operasyon düzenlener­ek 22 kişinin gözaltına alındığı

CH3’li Büyükçekme­ce Belediyesi önünde görevini yapmak üzere bulunan A Haber Muhabiri Ahmet Nazif

Vural, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan

Akkuş’un yaşlı bir kadına saldırarak boğazını sıkmasına tepki gösterince kendisi de darp edildi. Vural,“Gözaltına alınanları destekleye­nler ve protesto edenler bir kalabalık oluşturmuş­tu. Araçlar gittikten

inşa edildiği, tanesi 60 milyon lira ve üzerine satılan villaların toplam değerinin yaklaşık 8 milyar 640 milyon TL olduğu anlatıldı.

İddialar üzerine 4 Nisan

2023’te Büyükçekme­ce

Cumhuriyet Başsavcılı­ğı soruşturma­sını derinleşti­rdi. Hemen bilirkişi heyeti oluşturuld­u. Belediyede­n alınan

50 klasör incelemeye alındı. 2 ve 22 Ağustos 2023’te iki ayrı keşif yapan bilirkişi heyeti çok çarpıcı tespitlere ulaştı.

DEPREME DAYANIKSIZ ZEMİN

Düşey enjeksiyon, forekazıkl­ar ve diğer hususların yapılmadığ­ı, bunlarla ilgili belediye, zemin etüt firmaları ve yapı denetim firmaların­ın sahte rapor düzenlendi­kleri, inşaat ruhsatları­nın; zemin ve temel etüdü veri raporları ile geoteknik rapor, zemin iyileştirm­e raporu ve projeleri mevcut olmadan düzenlendi­ği ve onaylandığ­ı, zemin sondajları­nın kaba inşaatı tamamen bitmiş bazı villa bahçelerin­de dahi yapılıp fotoğrafla­rının dosyaya konduğu, usul ve yasaya uygun olarak yapılmadığ­ı halde yapılmış gibi gösterilen zemin etüd ve diğer

projelere dair evraklar olduğu, birtakım zemin iyileştirm­e çalışmalar­ının büyük bir kısmının tamamlandı­ğı, 16 adet villa zemininde uygulanmas­ı gereken iki yönde 75 cm aralıklarl­a dikey olarak uygulanaca­k çimento enjeksiyon imalatına hiç rastlanmad­ığı tespit edildi.

En çarpıcı tespitlerd­en biri ise zemin yapısına yönelik oldu. Bilirkişil­erce yapılan 4 ayrı sondajda, zeminde kum ve kömüre rastlanmas­ına rağmen firma tarafından yapıldığı iddia edilen 64 ayrı sondajda, kum ve kömüre rastlanılm­adığına dair rapor tutulduğu, söz konusu sondajlard­a kum ve kömür yerine kil tabakaya rastlanıld­ığına dair ‘bölgedeki kumlu kil birimde sıvılaşma riski beklenmeme­ktedir’ şeklinde rapor tutulduğu gibi raporda kil tabaka denildiğin­den dolayı sıvılaşma analizinin yapılmadığ­ı, oysaki bilirkişil­erce yapılan analizde “zeminin sıvılaşabi­lir” olduğuna dair laboratuva­r sonuçların­ın olduğuna bilirkişi raporunda yer verildi.

A Haber muhabirini darp eden 3 kişi

tutuklandı

VALİLİĞE “YIKIM” BİLDİRİMİ

Başsavcılı­k, inceleme yapılan projelerin, İmar Kanununa açıkça aykırı halde ruhsatsız yapı oldukları gibi depreme karşı dayanıksız oldukların­ı belirterek, Nisan 2024’te teslim edilen villaların olası İstanbul Depremi, sel, yangın gibi olağanüstü bir durumda gerek içinde gerekse çevresinde ikamet eden halkın can ve mal güvenliği için ciddi risk teşkil etmesi nedeniyle yıkım kararı alınması için İstanbul Valiliğind­en yazı yazdı.

Soruşturma­sı kapsamında önceki gün Büyükçekme­ce Belediyesi Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak ile İmar ve Şehircilik Müdürü Abdurrehim Çakır’ın da aralarında bulunduğu 6’sı belediye görevlisi 22 şüpheli gözaltına alınmıştı.

 ?? KAYAYERLİ
)aWPa DaPOa SABA+ ?? sonra kalabalık içinden biri, başörtülü yaşlı bir kadının boğazına sarıldı, ağza alınmayaca­k bir küfür etti. Gazetecili­k içgüdüsü ile ‘Kadına neden el kaldırıyor­sunuz?’ diye sordum. ‘Sen kimsin lan?’ diyerek bu kez 8 MİLYARLIK PROJE İÇİN YIKIM TALEBİ bana saldırdıla­r. 4-5 kişinin saldırısın­a uğradım. Kafama, sırtıma, yüzüme darbeler aldım. Kameramanı­mız
Hüseyin Koçak da itilip kakıldı. Bir kadına böyle bir şiddetin uygulanmas­ı kabul edebileceğ­im bir şey değil. Hukuki süreç başlatıldı” dedi. Olayla ilgili gözaltına alınan 3 kişi tutuklandı. Öte yandan saldırıya Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti ve kimi meslek örgütleri sessiz kaldı.
KAYAYERLİ )aWPa DaPOa SABA+ sonra kalabalık içinden biri, başörtülü yaşlı bir kadının boğazına sarıldı, ağza alınmayaca­k bir küfür etti. Gazetecili­k içgüdüsü ile ‘Kadına neden el kaldırıyor­sunuz?’ diye sordum. ‘Sen kimsin lan?’ diyerek bu kez 8 MİLYARLIK PROJE İÇİN YIKIM TALEBİ bana saldırdıla­r. 4-5 kişinin saldırısın­a uğradım. Kafama, sırtıma, yüzüme darbeler aldım. Kameramanı­mız Hüseyin Koçak da itilip kakıldı. Bir kadına böyle bir şiddetin uygulanmas­ı kabul edebileceğ­im bir şey değil. Hukuki süreç başlatıldı” dedi. Olayla ilgili gözaltına alınan 3 kişi tutuklandı. Öte yandan saldırıya Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti ve kimi meslek örgütleri sessiz kaldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye