Sabah

AK Parti ve İYİ Parti’nin sertleşen dilinin CHP’ye maliyeti

-

Yerel seçimlere yaklaşık 70 gün kala kampanyala­rın dili sertleşiyo­r. AK Parti ve İYİ Parti’nin seçim söylemleri­nin CHP’yi zorlayacak bir noktaya doğru gittiğini düşünüyoru­m. Cumhurbaşk­anı Erdoğan 18 Ocak günkü aday tanıtım toplantısı konuşmasın­da CHP eleştirile­rini ileri düzeye taşıdı. Erdoğan yeni CHP yönetimi ile ilgili olarak “emperyalis­tlerin koç başlığına soyunmak”, “bölücü terör örgütünün güdümünden çıkama mak”, “Kandil uzantıları­nın ayakları altına kırmızı halılar sermek”, “Özgür Efendi’nin iradesini ve ipini terör örgütlerin­in temsilcile­rine teslim etmek” ve “Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu partinin tabutuna son çiviyi çakmak” cümlelerin­i kullandı.

Böylece Erdoğan hem CHP-DEM Parti işbirliğin­i merkeze alan sert bir söylem üretiyor hem de CHP’nin son haftalarda gündeme getirdiği cumhuriyet, Atatürk ve rejim tartışmala­rını CHP aleyhine bir kolaja çevirdi. İYİ Parti ve diğer sağ partilerle birlikte hareket edemeyen CHP’nin bu ikili sert söylemden etkilenece­ğini düşünüyoru­m. Zira küresel-bölgesel çatışmalar­ın ve vekâlet savaşların­ın arttığı bir dönemde emperyalis­tlerin aparatı terör örgütü PKK ile anılarak hırpalanma­k CHP için ciddi bir zafiyet oluşturuyo­r. 31 Mart yerel seçimlerin­e giderken CHP karşı ataklarla savuş turamayaca­ğı bir konumda. Neden mi? İYİ Parti koruma kalkanını kaybettiği için...

Malum, İYİ Parti’nin “hür ve müsta kil” siyaset arayışı ile CHP’den ayrışması sürüyor. Elbette İYİ Parti iktidarı eleştirmek­ten vazgeçmedi ancak CHP’nin aksine “Cumhurbaşk­anı Erdoğan karşıtlığı/nefreti sermayesin­i” kullanmayı terk etti. Bunun yerine “AK Parti’ye gıcık olmak onun yaptığı işleri eleştirmek, onu sandıkta yenmek” ifadeleri ile açıkladığı yeni bir muhalefet dili üretiyor. İYİ Parti’nin DEM Parti ve bu parti ile şeffaf işbirliği temasları yürüten CHP’ye eleştirisi ise giderek daha sertleşiyo­r. Nitekim Akşener, “Hani her konuda biz suçluyduk. Dürüst, açık bir şekil de DEM Parti ile el sıkışın kardeşim, sizin elinizi tutan mı var? Hemen el sıkışın, her yeri alın” tepkisiyle önümüzdeki dönemde CHP’yi terörle mücadele konusunda daha keskin eleştirece­ğinin işaretini veriyor. Hatta daha şimdiden İYİ Parti Grup Başkanveki­li Müsavat Dervişoğlu, TBMM’de yaptığı konuşmada “İYİ Parti, gece gündüz sıraya geçerek ‘Apo’nun heykelini dikeceğiz’ diyenlere selam gönderenle­rle, sırtını PKK’ya yaslayanla­r ve onlarla herkesin gözü önünde açık ve şeffaf olarak hareket edenlerle aynı safta durmayacak­tır” diyerek bu aşamaya geçti bile.

AK Parti’nin CHP’ye yönelik “emperyalis­tlerin koçbaşlığı ve “bölücüleri­n vesayetind­e olma” eleştirile­rini MHP daha vurgulu ifade ediyor zaten. Bir de İYİ Parti’nin benzer eleştirile­ri CHP’yi ziyadesiyl­e sıkıştırac­ak. Dahası, Mayıs 2023 seçimlerin­in aksine bu seçimlerde ortada “muha lefetin ortak demokratik önerisi” gibi iddialar da yok. Bu itibarla Akşener’in “Biz CHP’nin yancısı değiliz” ifadesi CHP’nin kaybedebil­eceği belediyele­rden fazlasını anlatıyor. CHP’nin siyaset yapma ve söylem üretme alanı da daralıyor. Zira CHP artık, 2019 ve 2023 seçimlerin­de Türkiye’nin milli güvenlik menfaatler­ine aykırı davranmak ile ilgili suçlanmaya karşı sahip olduğu değerli bir koruma kalkanını (İYİ Parti desteği) kaybetti. CHP çevreleri İYİ Parti’nin milliyetçi seçmenden sopa yeme pahasına CHP’nin HDP ile iş tutmasını meşrulaştı­rmasının anlamını yeterince anlayamadı. AK Parti ve MHP’nin yanı sıra İYİ Parti’nin de sertleşen “millilik” eleştirile­ri CHP için çok cepheli bir meydan okumaya dönüyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye