Sabah

85 MILYON TARIHI ANIN COŞKUSUNU YAŞADI

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğun­a başladığı anları 85 milyon nefesini tutarak izledi. Kimi bilim merkezleri­nde, kimi evde ekrana kilitlendi. Başarılı fırlatma sonrası büyük coşku yaşandı

-

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğun­a başladığı anları tüm Türkiye nefesini tutarak izledi. Gezeravcı ve beraberind­eki 3 astronotu taşıyan Falcon-9 roketi, Türkiye saatiyle dün 00.49’da ABD’nin Florida eyaletinde­ki Kennedy Uzay Merkezi’nden uzaya fırlatıldı. Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na gitmek üzere yola çıkan roketin fırlatılma­sı için geri sayım başladığın­da nefesler tutuldu, tüm Türkiye ekranlara kilitlendi. Vatandaşla­r İstanbul ve Ankara’da kurulan planetaryu­mların yanı sıra, Konya, Bursa, Antalya, Gaziantep, Aksaray, Trabzon ve Kayseri’deki bilim merkezleri­nde tarihi anlara tanıklık etti. Roketin başarıyla fırlatılma­sını vatandaşla­r alkışlarla birbirleri­ne sarılarak kutladı.

‘BÜYÜK GURUR YAŞIYORUZ’

İstanbul Taksim Meydanı’nda oluşturula­n alana akın eden vatandaşla­rın heyecanına BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da ortak oldu. Vatandaşla­rdan İlknur Üşümez, “Bugün burada çocukların ve büyüklerin hayali gerçeğe dönüşüyor. Artık çocuklarım­ız ne olmak istedikler­ine astronotlu­ğu da ekleyecekl­er” derken Serkan Deniz ise, “Bunun bir başlangıç olmasını, devamının gelmesini istiyorum” diye konuştu.

Fırlatma anını Bursa’daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nden takip eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Milletçe büyük bir gurur yaşıyoruz” dedi.

Trabzon Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi’nde tarihi anı canlı olarak izleyen üniversite öğrencisi Ahmet Bayram Akbaş, “Türk’e dünya yetmez diyorduk ve bugün yetmediğin­e şahitlik ediyoruz” derken, Rümeysa Çelik ise “Ülkemiz ve milletimiz adına gurur verici bir ana şahit olduk. Bu anı ömrüm boyunca unutmayaca­ğım” dedi.

Alper Gezeravcı’nın Kocaeli İl

Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Şube Müdürlüğü’nde görev yapan kuzeni Süleyman Gezeravcı, o anlara evde ekran başında tanıklık etti. Süleyman Gezeravcı, roket fırlatıldı­ktan sonra, kuzenini alkışlarla uğurladı.

ÇOCUKLARIY­LA İZLEDİLER

Gaziantep Üniversite­si kampüsünde­ki Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’nde kurulan platform karşısında yerlerini alan Gaziantepl­iler, fırlatmanı­n başlamasıy­la birlikte alkışlar eşliğinde Türk bayrağı sallayarak o anlara şahitlik etti.

İzmir’de Buca ilçesi Akıncılar Mahallesi’ndeki bir kıraathane­de vatandaşla­r roketin fırlatılma­sını “Bismillahi­rrahmanirr­ahim” diyerek ayakta alkışladı.

Konya ve Aksaray’daki Bilim Merkezleri’ne çocuklarıy­la birlikte gelen vatandaşla­r, hem heyecanlan­dı hem de büyük bir gurur yaşadı.

Tokat’ta vatandaşla­r o tarihi anlarda Anadolu’nun ilk Türk Uzay Bilimleri Merkezi olan Yağıbasan Medresesi’nde uzay yolculuğu heyecanına ortak oldu.

Muş Bilim ve Sanat

Merkezi’ndeki etkinliğe

Gezeravcı’nın uzayda yapacağı 13 deneyden birinin sahibi olan öğrenciler Zeynep

Nehir

Çamlıca,

Dilşah

İmran Avcı ve Baver

Bedirhan

Bingöl de katıldı. Öğrenciler,

“Propolisin antibakter­iyel etkisinin gözlemledi­ğimiz projemiz uzayda deneme yapılacak, çok heyecanlıy­ız. Deneyimizi­n sonuçların­ı merakla bekliyoruz” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? GAZİANTEP
İZMİR
GAZİANTEP İZMİR
 ?? ?? Alper Gezeravcı’nın memleketi Silifke’de vatandaşla­r ilçe meydanında toplanarak uzay yolculuğu
nun heyecanını yaşadı.
Alper Gezeravcı’nın memleketi Silifke’de vatandaşla­r ilçe meydanında toplanarak uzay yolculuğu nun heyecanını yaşadı.
 ?? ?? ANKARA
ANKARA
 ?? ?? SİLİFKE
SİLİFKE

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye