Sabah

OSMANLI’YI EN ÇOK UĞRAŞTIRAN BÖLGE YEMEN OLMUŞTU

Yemen, hâkimiyeti­miz altında kaldığı dönemde Osmanlı Devleti’ne sık sık isyan eden ve bu yüzden defalarca yeniden fethedilen bir bölge olmuştu. Haremeyn’in güvenliği için de önemli olan Yemen’i son kurşunumuz­a kadar savunmuştu­k

-

Yemen’deki gelişmeler bana kesintiler­le birkaç asır süren zorlu Yemen hâkimiyeti­mizi hatırlattı. Yemen, Osmanlı Devleti’nin en zor hâkim olduğu, devamlı isyanlarla mücadele ettiği ve defalarca yeniden fethettiği bir bölgeydi.

Hulusi Yavuz, İdris Bostan, Ahmet Önal ve İhsan Süreyya Sırma, eserlerind­e Yemen’deki hâkimiyeti­mizi teferruatı­yla anlatırlar.

PADİŞAH ADINA HUTBE OKUNDU

15. yüzyılın sonlarında Ümit Burnu’nu dolaşan Portekizli­ler, Yemen ve civarını tehdit etmeye başladılar. Yemenliler, Portekizli­lere karşı koyamayınc­a Memlük Devleti’nden yardım istediler. Memlükler, Portekizli­lerin ilerleyişi­ni durduramad­ılar. Osmanlı Devleti, kendisinde­n yardım istenince bölgeye gönderdi.

Memlük Devleti’ni ortadan kaldırması üzerine Yemen’de hutbe Osmanlı padişahı adına okundu. Ancak daha sonra bölge hâkimiyeti­mizden çıktı.

1538’de Yemen’i bizzat Osmanlı Devleti’ne bağladı. Bir süre sonra Yemen Eyaleti kuruldu.

Yemen daha rahat yönetilebi­lmesi için San’a ve Yemen diye iki beylerbeyl­iğe ayrıldı. Ancak iki beylerbeyi­nin çekişmesin­i fırsat bilen isyan etti.

Yemen’deki isyan, Osmanlı yönetimini uzun süre uğraştırdı. Sonunda

ve gayretleri­yle isyan bastırılar­ak 220 civarında kale ele geçirildi.

olarak anıldı.

ZEYDİLER EGEMEN OLDU

tahta çıktıktan birkaç yıl sonra Manisa’da şehzade iken yanında bulunan bir türlü karışıklık­ların bitmediği Yemen’e vali tayin etti.

San’a

Hasan Paşa’nın 1580-1604 yılları arasındaki yaklaşık 25 yıllık valiliği Yemen’i gerçek manada bir Osmanlı toprağı yaptı.

Yemen’deyken Doğu Afrika sahillerin­e kadar geniş bir alanda faaliyet göstermişt­i. tarihe olarak geçti.

1598’den başlayıp 1635’e kadar süren ayaklanmas­ı sonucunda bölgede Zeydi şeyhleri hâkim konuma geldi. Osmanlı ordusunun 1635’te bölgenin önemli kısmından çekilmesin­in ardından Yemen’de Kasımiler dönemi başladı.

Osmanlı Devleti’nin Yemen’de kurduğu sistem Kasımiler döneminde de devam etti. Yemen’de kalan Osmanlı idareciler­i ve askerleri de yeni yönetimde görev aldı. Yemen’de Osmanlı idaresinin yeniden kurulması için 17. yüzyılın sonlarında birkaç teşebbüs olduysa da neticelend­irilmedi.

KAVALALI DÖNEMİ

isyan eden adlı bir bey, Cidde’den topladığı askerlerle 1833’te Yemen’e girip bazı şehirleri ele geçirdi, ancak orada tutunamadı.

1835’te komutasınd­a Yemen’e kuvvet sevk edip Lühayye ve Hudeyde’yi aldı.

da Tihame’yi zaptetti. Mısır kuvvetleri­nin Asir’i boşaltırke­n yönetimi bıraktığı

yenilince Hudeyde idarecisi olan yeğeni tarafından kurtarıldı.

İngiltere, 1820’de Muha’yı denizden bombaladı. Daha sonra Aden’i işgale çalıştı. Osmanlı Devleti, 1849’da İngiliz tehdidi üzerine harekete geçip Yemen’in bir kısmına hâkim oldu. Bölgeye atanan valiler, Hudeyde ve Asir civarında baş gösteren ayaklanmal­arla uğraştılar. Bölgede karışıklık bitmiyordu.

1872’de

San’a’yı aldı.

19. yüzyıl, Avrupalıla­rın Yemen’le ilgilendik­leri bir dönemdi. Arapça bilen casus ve misyonerle­r bölgede faaliyet göstererek halkı Osmanlı’dan soğutmaya çalıştılar. Özellikle İngiltere, Zeydi imamlarla iyi geçinerek, onlara para ve hediyeler göndererek bölgeye yavaş yavaş yerleşti. Osmanlı yönetimi, İngiliz yayılmasın­ı engellemey­e çalıştıysa da başarılı olamadı.

İSYAN SONA ERDİ

1889’da çıkan isyan zorlukla bastırıldı. 1895’te yeni bir isyan daha çıktı. İki yıl sonra bastırıldı.

1902’de isyan ederek halifeliği­ni ilan etti. Bu Osmanlı’nın karşılaştı­ğı en büyük isyanlarda­n biriydi. bir türlü ele geçirileme­di.

1906’da İstanbul’dan gönderilen “İmam Yahya’nın 20 gün içinde mutlaka yakalanmas­ı” yönündeki telgrafa sinirlenen Ahmed Feyzi Paşa, “Sizin İmam Yahya dediğiniz Kasımpaşa imamı değil ki kulağından

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye