Sabah

Marx’ın bayat remiksi Saito

- BERCAN 787$5

Batılı palyaçolar­ın yükselen değerlerin­den bir olarak gösteriliy­or. Daha 36 yAşın DA AmA JApon MArksIst FIlozoF olarak şimdiden nam salmış biri. Uluslarara­sı sermaye ile küresel ultra zenginleri­n propaganda zincirinin En kullAnışlı HAlkAlArın­DAn. Yani Yeni Sol’un tipik kalemşorla­rından. Batılı orta sınıf çevreciler­in sıradan duyarlılık­larını sol tAnDAnslı soslArlA CIlAlAyıp servis ediyor. KürEsEl KuzEy’In bir neferi. Haliyle KürEsEl GünEy’DEkI insanlarla kaynakları­n yağmalanma­sına dayalı EmpEryAl yAşAm tArzının militan bir savunucusu.

Adı KoHEI SAIto. Yeşil emperyaliz­me dair nArkotIk kAvrAmlArı­n pençesinde­ki Z kuşağının en gözde düşünürü. Kitapları yok satıyor. Saito’nun 15 OCAk 2003’tE çıkan ve 500 bin satan “Marx in the Anthropoce­ne: Towards the Idea of Degrowth Communism/ AntroposEn ÇAğı’nDA MArx: KüçülmE KomünIzmI DüşünCEsIn­E Doğru” kitabı Cambridge Üniversite­si’nce basıldı.

Kitabın isminde yEşIl EmpEryAlIz­mIn vE IklIm kıyAmEtçIl­ErInIn Bütün nArkotIk kAvrAmlArı adeta resmigeçit yapıyor. 1Eo lIBErAl pIyAsA uyGArlığın­ın krIzInE alternatif arayan çalışma, çöküştEkI kApItAlIzm­In pAnzEHIrI diye sunuluyor.

★★★

BAtı’nın yEnI FukuyAmA’sı Saito, gördüğünüz üzere iktisadi ve sosyo-ekolojik dünyanın revaçtaki bütün kavramları­nı peş peşe sıralamış. ‘Dünyayı kurtarma’ya yeltenmiş. Oysa bu JAn JAnlı kAvrAmlArl­A aslında yAğmA vE tAlA nA DAyAlı Batılı emperyalis­t sömürü düzeninin vAHşIlIğIn­I kAmuFlE EtmEyE çalışıyor.

Batı dışı toplumlara “Özgürlük fakirlikte ve minimal yaşamakta. Elektrik tüketmeyin. Modern hayatın nimetlerin­in peşine düşmeyin. Doğayla iç içe sade bir hayat sürün. Göl kEnArınDA uzAnın. Acıktığını­zda ağaçtan meyve koparıp doyun. Sonra uyuyun. Kalan zamanınızı da spor ve resim yaparak ya da kitap okuyarak geçirin” vaadinde bulunuyor.

Bütün bu AvrupA mErkEzCI ütopIk vAAtlErInI haklılaştı­rmak için de MArx’ın HAyAlEtIyl­E pIyAsA yApıyor. Çünkü varlıklı BAtılı mIlEnyum vE Z kuşAğının kAyGılA rını yAnsıtAn Saito, ‘küçülmE komünIzmI’ altında herkesi spor yapmaya, gitar çalmaya, yürüyüşe çıkmaya, bahçe işleri yapmaya ve doğayla yeniden temasa geçmeye çağırıyor.

★★★

Ancak gezegenimi­zdeki çoğu insan özellikle de yoksul ülkelerdek­i halklar için IklIm DEğI şIklIğI mAsAlınA DAyAlı Bu çEvrECI vE yEşIl yAşAm vAADI, her açıdan pençesinde kıvrandıkl­arı açlık ve sefaletin daha da derinleşer­ek sürmesi demektir.

Zira AsyA vE AFrIkA’DA Hâlâ mIlyAr lArCA InsAn sanayileşm­enin en basit konforunda­n bile mahrum. Yani 24 saat elektrik, modern konutlar, ısıtma ve soğutma teknolojil­eri, ulaşım, sağlık ve eğitim hizmetleri bekliyor.

Bu da ancak enerji tüketimini­n artmasıyla olabilir. Fakat Saito gibi Batılı Marksist çevreciler, fakir ülkelere rüzGâr vE GünEş EnErJIsIy lE yElpAzElEn­mElErInI söylüyor.

MoDErnIzm önCEsI IlkEl BIr HAyAtı DAyAtıyor. Hâlbuki yaşam standartla­rını yükseltmek isteyen dünyanın fakir ülkeleri ve halklarını­n nükleer enerjiye ve fosil yakıtlara güvenmekte­n başka bir seçeneği yok.

Çünkü BAtı’nın yEşIl EnErJI tuzA ğınA düşen ülkelerin kalkınması ve gelişmesi hayal olacaktır. Küresel Güney’in Batı’nın pençesinde­n kurtulması­nın tek yolu yEşIl EmpEryAlIz­mIn mAsAllArın­A inanmaması­dır. Batı tarafından iklim değişikliğ­i ve yeşil enerji adı altında dayatılan yApısAl Az GElIş mIşlIğI reddetmek gerekiyor.

Batı’nın sosyoekono­mik modeli olan kApItAlIzm­In çöküşünün BEDElInI dünyanın GErI BırAktırıl­mış HAlklArı ödemek zorunda değil. Kapitalizm gerçekten de kEnDI sonunun toHumlArın­ı ekiyor.

Ancak bu çöküşü perdelemey­e çalışan genç filozof Saito ne kadar çırpınsa da MArx’ın BAyAt vE Cızırtılı BIr rEmIksI olmaktan kurtulamıy­or.

AVRUPA’NIN EN YOĞUN UÇUŞ

ADRESLERİ BELLİ OLDU

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye