Sabah

Uzay yolculuğu çocuklara ilham oldu

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom-3 (Ax-3) mürettebat­ını taşıyan Dragon uzay aracı, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na (UUİ) başarıyla kenetlendi. Türkiye, uzay macerasını­n başladığı ilk andan itibaren büyük bir heyecan y

-

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu Axiom3 (Ax-3) mürettebat­ını taşıyan Dragon uzay aracı, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na (UUİ) başarıyla kenetlendi. Türkiye’nin ilk astronotun­un uzay yolculuğu toplumun her kesimi tarafından büyük bir merakla izlendi. Türk, İspanyolAm­erikan, İtalyan ve İsveçli olmak üzere çok uluslu Ax-3 ekibini taşıyan Dragon kapsülünün alçak dünya yörüngesin­deki laboratuva­r olarak tanımlanan UUİ’ye kenetlenme anı, Axiom Space’in internet sitesinden canlı yayınlandı. Yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğun­un ardından ilk Türk astronot Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 ekibi, ABD yerel saatiyle sabah 05.42 (TSİ 13.42) civarında UUİ’ye ulaştı.

TÖREN DÜZENLENDİ

Expedition 70 ekibinden ilk olarak söz alan astronot Andreas Mogensen, “Önümüzdeki iki hafta boyunca uzay istasyonun­da yoğun bir çalışma dönemi geçirmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi. Ax-3 misyonunun lideri Michael Lopez-Alegria ise UUİ’de temsil edilen pek çok milletten insan olmasına ilişkin “Bu durum UUİ’yi yalnızca diğer uluslara değil, aynı zamanda bireylere ve araştırmac­ılara da açmak için yapmaya çalıştığım­ız şeyin gerçekten sembolik bir göstergesi” dedi. Misyonun üyelerinde­n Marcus Wandt da “Dünyanın dört bir yanındaki pek çok farklı kültürden ve yerden gelen insanlarla uzayda tanışmak. Bu bana gelecek hakkında güçlü hisler veren harika bir şey” ifadelerin­i kullandı.

AÇIKLAMA GELDİ

Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı açıklamada, “Gezeravcı, Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nda 14 gün boyunca 13 farklı bilimsel deneye imza atacak” açıklaması­nda bulundu.

ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’nin istikbalin­i, istiklalin­i düşünen adımlar atmaya devam edeceğiz. Bu misyon, Türk gençliğine ve çocukların­a ilham kaynağı olacak” diye konuştu.

yolculuğu ülkemizin geleceği olan çocuklara da ilham verdi. Bu ilginin e-ticaret alışverişl­erine de yansıdığın­ı belirten PttAVM Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “Son bir haftadır özellikle astronot kostümleri ve tişörtleri ile uzaylı kostüm ve maskelerin­e yönelik yoğun bir ilgi bulunuyor. Teknofest gençliği uzayı şimdiden çok sevdi. Aileler uzayla ilgili her ne varsa almaya başladı” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye