Sabah

8’inci Vites Ufuk SANDIK

VOLTAJ YÜKSELİYOR ELEKTRIKLI OTOMOBIL SATışLARı 2023’TE YüZDE 844.4 ARTışLA 65 BIN 562 ADETE YüKSELDI. SON üç YıLDAKI ARTış ISE YüZDE 7 BIN 668 OLDU. 2024’TE REKABET YENI MODELLERLE ARTACAK

-

Türkiye’de elektrikli otomobil satışları geçen yıl rekor seviyede arttı. Otomobil Distribütö­rleri ve Mobilite Derneği verilerine saf elektrikli otomobil satışları yüzde 844.4 artışla 65 bin 562 adete yükseldi. Son üç yıldaki artış ise yüzde 7 bin 668 gibi yüksek seviyede gerçekleşt­i. 2020’de elektrikli otomobil satışları sadece 844 adetti.

2023’de elektrikli otomobil pazarının büyümesind­e özellikle Togg ve Tesla’nın olumlu katkıları oldu. Togg 19 bin 583 adetle en fazla satış yapan marka olurken, Tesla 12 bin 150 adetle ikinci oldu.

YENI MODELLER GELIYOR

Elektrikli otomobil pazarında gerçek rekabetin bu yıl yaşanması bekleniyor. Yeni girecek markalarla birlikte pazarın 100 bin adetin üzerine çıkacağı öngörülüyo­r. 2024’de Cupra, Skoda, Volkswagen gibi markalar ilk kez Türkiye’de elektrikli modellerin­i satışa sunacak.

Bunun yanı sıra diğer markalarda yeni elektrikli modellerin­i satışa sunmaya hazırlanıy­orlar.

ÇINLI MARKALAR BELIRSIZ

Çinli elektrikli markaların Türkiye’deki geleceği ise belirsiz görünüyor. Çünkü “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ” ile getirilen zorunlukla­r özellikle Çinli elektrikli otomobille­rin Türkiye’ye girişini zorlaştırd­ı. Geely, Jinpeng ve Zeekr gibi markalar Türkiye’de yollara çıkmaya hazırlanıy­ordu. Ayrıca Türkiye’de lansman yapan Seres, Voyah, Hongqi, Hozon Neta gibi markaların geleceği de belirsiz.

Çinliler dışında Japonya’dan gelecek elektrikli otomobille­r de karardan olumsuz etkilendi. Karar, AB ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan Güney Kore ve İngiltere gibi ülkeleri kapsamıyor.

 ?? ??
 ?? ?? UFUK.SANDIK#SABAH.COM.TR
UFUK.SANDIK#SABAH.COM.TR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye