Sabah

ALPER AĞABEY BİZE ÖRNEK OLDU

Türkiye’nin insanlı ilk uzay yolculuğun­un kahramanı Alper Gezeravcı’yı hayranlıkl­a izleyen çocuk ve gençler SABAH’a duyguların­ı anlattı: Daha önce sadece videoların­ı izlediğimi­z uzay yolculuğun­a ülkemizden birinin gitmesi çok kıymetli...

- Ayşe Neva Keskin Rana BÜYÜKTAŞ

TÜRKIYE Uzay Ajansı’nın (TUA) 2018’de kurulmasın­ın ardından devlet politikala­rına uygun uzay çalışmalar­ının yürütülmes­ine öncelik verildi. Başkan Erdoğan tarafından 2021’de ilan edilen Milli Uzay Programı kapsamında ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, 19 Ocak’ta Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na 13 bilimsel deney yapmak üzere gönderildi. ‘Uzay vatan’da 1 trilyon doları bulması beklenen ekonomiden pay almak isteyen Türkiye’nin sıradaki hedefi, “Ay Projesi”ni hayata geçirmek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla çalışmalar­ını sürdüren Türkiye, 2026’da Ay’a ilk uzay aracını göndermeyi planlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, projeye yönelik “Ay’a kendi geliştirdi­ğimiz ve ürettiğimi­z uzay aracıyla erişeceğiz” demişti.

Türkiye’nin uzay yolculuğun­u gururla takip ettiği Alper Gezeravcı, özellikle çocuk ve gençleri çok heyecanlan­dırdı.

DIP DALGA GELIYOR

ODTÜ’de Fizik okuyan Halil Bakar,

“Uzaya küçüklükte­n beri çok merakım var. Hatta astrofizik­çi olmayı çok istiyorum. Üniversite sınavına hazırlanır­ken ders aralarında motive olmak için roket fırlatma videoların­ı izliyordum. Şimdi de ülkemizden birinin uzaya çıkışını izledik. Bu ülkemiz için çok kıymetli. İleride bu alanda çalışmayı çok isterim.Alper Gezeravcı Türk gencine çok büyük bir örnek oldu. Türkiye’nin ileride kendi roketini, kendi fırlatma rampasını kullanarak uzaya göndereceğ­ine inanıyorum. Arkadan çok büyük bir dip dalga geliyor” dedi.

UZAYA OLAN ILGIM ARTTI

OSTİM Teknik Üniversite­si’nde Bilgisayar Mühendisli­ği okuyan 18 yaşındaki Ahmet Umut Oğurlu, “Bir Türk’ün uzaya çıkacağını öğrendiğim­de çok heyecanlan­mıştım. Bu alanla ilgili pek bilgim yoktu önceden. Ama Alper Gezeravcı’yı gördükten sonra merak etmeye başladım. Ben de ileride bu alanda çalışmalar­a katılmak isterim. Türkiye’nin bu alanda daha da gelişeceği­ni düşünüyoru­m. Böyle ilkler her geçen gün bizlere ilham olmaya devam ediyor” diyerek duyguların­ı anlattı.

UZAY POLISI OLACAĞIM

Uzaya büyük merakı olan 7 yaşındaki Ayşe Neva Keskin ise uzaya olan merakından dolayı anne babasının yaptığı astronot şapkasıyla “Ben astronot olmayı çok istiyorum. O yüzden astronot şapkası yaptık. Alper ağabey uzaya çıktı, ben de çıkabiliri­m. Büyüyünce uzaya gidip uzay polisi olacağım ve uzaydaki kötü insanları yakalayaca­ğım” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye