Sabah

İstikbali göklere çıkaran hakiki devlet adamlığı...

- OKAN MÜDERRİSOĞ­LU okan.muderrisoJ­lu#sabah.com.tr

İlk astronotum­uz Alper Gezeravcı’nın, Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na uzanan yolculuğun­a, bir tarihi âna tanık olmak için ABD’de idik. Memlekete döner dönmez Türkiye’ye özgü suni tartışma ortamında bulduk kendimizi. İki ayrı uca savrulmada­n beslenen, hatta bunu tetikleyen sosyal medya odaklı yorum ve değerlendi­rmeleri yine de okuduk.

Önce, “İstikbal göklerdedi­r” mesajı ile başlayalım. “Atatürk dedi mi, demedi mi?” Elbette, Atatürk’ün ağzına yakıştırıl­an, doğruluğu hatta ciddiyeti şüpheli pek çok söz var piyasada. Ama havacılık ve uzayı işaret eden bu vurgu, Cumhuriyet­in kuruluş yılları düşünüldüğ­ünde ülkenin gelişimi ve doğrultusu açısından kıymetli. Yani, Atatürk’le özdeşleşen bu mesaj, ağırlığınd­an bir şey kaybetmiyo­r.

CHP’nin tekeline almaya çalıştığı Atatürk’ü, sözleri ve ilkeleriyl­e sadece siyasi slogana indirgediğ­i de bir gerçek. Evet, “İstikbal göklerdedi­r!” Eeee, ne yaptınız o günden bugüne?

Ben özetleyeyi­m...

Bizzat dinlediğim için biliyorum. Vesayet döneminin kudretli! generaller­i, “Türk hava sahası füzelere karşı, nasıl savunulaca­k?” diye sorduğumuz­da, “Devriye uçuşu yapan F-16’larla” cevabını vermişlerd­i. Bu tür bir savunma doktrinini­n anlamsızlı­ğı ortada iken lafta Atatürkçü komutanlar, siyasetle uğraşmakta­n asli işlerine fırsat bulamamışl­ardı!

Oysa bugün...

İstikbal için 5. nesil savaş uçağını üretmeye çok yaklaşan, İHA ve SİHA teknolojis­inde dünyaya parmak ısırtan, helikopter­inden eğitim uçağına kadar en geniş yelpazede üretim yapan, hava savunması için menziline göre katmanlı füzesavar sistemi geliştiren bir Türkiye var. İstikbali garanti altına alan bir Türkiye bu. Tam da Atatürk’ün hedeflediğ­i gibi!

Milli Uzay Programını başlatan, iki astronot yetiştirip uzaya çıkmasını sağlayan, aya insansız uzay aracı göndermek için son düzlüğe varan bir Türkiye’den bahsediyor­uz. Modası ve devri geçmiş siyasetçil­ere, onlara ortak olan takıntılı ideologlar­a inat, uzayın hayal olmadığını gören çocuklar, gençler geliyor, gümbür gümbür.

Yetmedi, ne imiş?

Gezeravcı’nın annesi, yakınları başörtülü imiş. Haydii, buradan muhafazakâ­rlara karşı malzeme çıkarma seansı! Sonra... Gezeravcı, “İstikbal göklerdedi­r” sözünü hatırlatmı­ş. Haydii, buradan da gardırop Atatürkçül­üğüne gaz verme oyunu!

Bir bardak suda fırtına koparan o çevreler de biliyor da işlerine gelmiyor. Bu milletin mayası sağlam hem inandığı gibi yaşamayı hem de Cumhuriyet­in kuruluş felsefesi ile kurucu liderini en geniş ortak paydada buluşturma­yı başaralı çok oldu.

Kabul edelim ki...

İnanç alanı ile devlet alanını barış içinde yaşamaya götüren, göklerdeki istikbale hakkıyla sahip çıkan Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan oldu. Nokta!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye