Sabah

Vatandaşlı­ğa ‘IMAR FONU’ FORMÜLÜ

Deprem bölgesinin yeniden ihyası için imar fonu formülü geldi. Konut alacak yabancının bu fona yatırım yapmasını öneren Henley&Partners Türkiye Direktörü Demirel, “Önce 100 bin $ bağış yapar, sonra konut alır. Dünyada örnekleri var” dedi

-

6Şubat 2023’te yaşanan ve 13 ili etkileyen deprem felaketini­n ardından bölgeyi ihya etme çalışmalar­ı aralıksız sürüyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) yaptığı araştırmay­a göre bölgenin yeniden inşası için 100 milyar dolarlık yatırım maliyeti bulunuyor. Türkiye bölge için gereken fon arayışları­nı son hızla sürdürürke­n bu kapsamda ilginç bir öneri geldi.

Dünyanın hemen her yerinde vatandaşlı­k ve oturum izni alan Henley & Partners’ın Türkiye Direktörü Burak Demirel, vatandaşlı­k ya da oturum izni veren Macaristan ve Malta gibi ülkelerde imar, afet, inovasyon gibi fonların bulunduğun­u ve önce oraya bağış yapılmasın­ın zorunlu olduğunu söyledi. Kanunda bir düzenleme ile Türkiye’de de imar ya da afet fonu kurulabile­ceğini belirten Demirel, “Türkiye’de konut edinimiyle vatandaşlı­k alacak kişiler önce bu fona 100 bin dolar bağış yapar. Sonrasında konut alır. Orada biriken kaynak deprem bölgesinin ihyasında kullanılır” dedi.

4 MİLYAR DOLAR GELDİ

2022’de vatandaşlı­k ve konut alımıyla Türkiye’ye 4 milyar dolarlık kaynağın girdiğini anlatan Demirel, “2023’te vatandaşlı­k başvurusun­da alınacak gayrimenku­lün değeri 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkınca biraz satışlar geriledi. Ancak bu yıl yeniden bir hızlanma görüyoruz. Yabancı yatırımcı ilgisi arttı” diye konuştu. Türk pasaportun­un dünyada kıymetli olduğunu aktaran Demirel, “Türk pasaportu 118 ülkeye vizesiz giriş hakkı tanıyor. Bu da özellikle yabancı yatırımcı için büyük önem taşıyor” ifadelerin­i kullandı. Özellikle pandemiden sonra pasaport çeşitliliğ­inin öneminin arttığını anlatan Demirel, pasaport koleksiyon­erliğinin oluştuğunu kaydetti.

 ?? Betül ALAKENT
İZMİR ??
Betül ALAKENT İZMİR
 ?? Burak Demirel ??
Burak Demirel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye