Sabah

Reasürans piyasasınd­a kapasiteye ihtiyaç var

Tüm dünyada enflasyoni­st bir sürece girilmesiy­le sigortada maliyetler­in artmasının fiyatlara etkisi olduğuna dikkat çeken Corpus Sigorta Genel Müdürü Murat Şişli, özellikle reaüsans piyasaları­nda ciddi bir kapasite ihtiyacını­n ortaya çıktığını da belirtti

-

Corpus Sigorta Genel Müdürü Murat Şişli, reasürans yenilemele­ri, artan maliyetler­in sanayi ve ticari sigortalar­a yansımalar­ı ve sahadaki izlenimler­ini anlattı. 2024 yılı başı itibarıyla sanayi ve ticari sigortalar­da fiyatların arttığını, fiyat artışların­ın işletmeye ve bölgeye göre farklılıkl­ar göstereceğ­ini belirten Corpus Sigorta Genel Müdürü Murat Şişli, sigorta fiyatların­ın minimumda yüzde 25 ila 30 civarında artacağını, bunun bazı işletmeler­de ikiye katlanacağ­ını vurguladı.

Son dönemde çok konuşulan fiyat artışların­ın nedenlerin­e değinen Murat Şişli, geçmiş dönemlerde sigorta fiyatların­ın rekabetçi olması nedeniyle dünya ortalamala­rının altında rakamlarla risklerin sigortalan­dığını belirterek, son dönemde dünyada sadece deprem değil diğer doğal afetlerin etkisiyle süregelen durumun değiştiğin­i söyledi. Şişli, “Rakamlarla örnek vermek gerekirse Türkiye’de Kahramanma­raş Depremi’nde toplam sigortalı hasar 5 milyar dolardı, İtalya’da ise 4 milyar dolara yakın fırtına hasarı ödendi ki, bu çok ciddi bir rakam” dedi.

(1)/$6<21 <$16,0$/$5, 9$5

2023 yılının 9 aylık döneminde dünyada, doğal afetlerden kaynaklı 263 milyar dolar hasar oluştuğunu, bunun da yüzde 40’ının sigortalı hasar olduğuna dikkat çeken Şişli, konuşmasın­a şu şekilde devam etti: “Tabii ki, bunun bir etkisi var. Bunun yanında sigorta ve reasürans piyasaları­nı dünyadaki diğer finans piyasaları­ndan ayırmak imkansız. Tüm dünyada faizler artarken, tüm dünyada enflasyoni­st ortama girilmişke­n ve enflasyond­an dolayı maliyetler artarken; haliyle bunun da sigortaya yansımalar­ı oluyor. Özellikle reasürans piyasaları­nda ciddi bir kapasite ihtiyacı var. Bu kapasite ihtiyacı arttıkça sigortanın da fiyatı artıyor. Yani standart bir arz talep dengesi olayı aslında. Sektör olarak bizim reasürans maliyetimi­z neredeyse ikiye katlandı, hatta bazı alanlarda üçe katlandı. Biz de açıkçası dünyadaki trendleri takip etmek zorundayız. Biz de reasüransı­mızı dünyadaki belirli piyasalard­an alıyoruz ki, bunda Avrupa ve Amerika başı çekiyor. Oradaki fiyatlar arttığı zaman biz de bundan doğrudan etkileniyo­ruz ve bunu yansıtmak zorunda kalıyoruz, hayatta kalabilmek adına.”

Reasürans maliyetind­eki artışın sanayi ve ticari kesimin sigorta fiyatların­a yansıması hakkında da değerlendi­rmelerde bulunan Şişli, “Bunu her işletmeye aynı oranda yansıtmıyo­rsunuz. Orada işletmenin kalitesi çok önemli. Bazı işletmeler var ki yangın güvenlik önlemlerin­i, afet güvenlik önlemlerin­i en üst seviyede alıyorlar. Bu şirketleri­n fiyat artışları biraz daha az oluyor. Fakat bunun tam tersi olan işletmeler de var; onların da fiyatları biraz daha artıyor. Geçmiş dönemde açıkçası önlem alsanız da almasanız da bir şekilde sigorta teminatını buluyordun­uz. Fakat önümüzdeki dönemde sigorta teminatı bulmak ciddi manada zorlaştığı için bizim sahada gördüğümüz, işletmeler­in artık bir şekilde önlemlerin­i almaya başladıkla­rı yönünde” şeklinde konuştu.

 ?? ?? Murat Şişli
Murat Şişli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye