Sabah

TEMELSİZ VİLLAYLA ÖLÜM SATTILAR! SEÇİM VAADİYDİ RANT SAHİLİ OLDU!

Büyükçekme­ce Belediyesi’ndeki rüşvet operasyonu­na konu olan villa projesini bilirkişi inceledi. Soruşturma dosyasına konulan fotoğrafla­rda villaların temeli olmadan, fore kazık çakılmadan kum ve kömür karışımı zemin üzerine inşa edildiği görülüyor CHP’li

- Mikail ZEYBEKHayr­ettin ŞAŞMAZ/

SOKAĞA DÖKÜLDÜ

CHP’LI Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, 2019 yerel seçimleri kampanya sürecinde, denize sıfır belediye binasını yıkarak yerine Marmaris Yaşam Merkezi Projesi vaat etti. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiy­le yıkılan belediye binasının yeri ise bir süre otopark olarak kullanıldı. Aradan geçen süre içerisinde prestij projesi olarak duyurduğu vaadini hayata geçirmek için herhangi bir adım atmayan belediye, ardından halka danışmadan ticarethan­e yapmak için, geçen 24 Kasım'da ihaleye çıktı. Taban alanı bin 673 metrekare arsaya, yap-işlet-devret modeliyle yapılacak 5 dükkân ve 78 ofis için, 25 yıl boyunca belediyeye yıllık 1 milyon TL ödenecek. İhaleyi alan firma ayrıca, ilk 10 yıl cironun yüzde birini, sonraki 15 yıl ise yüzde 3'ünü belediyeye ödeyecek. Proje kapsamında yapılacak 5 dükkân ve 78 ofisin aylık kirası bin 500 liraya geliyor. Bölgedeki ortalama kiraların ise bu rakamların yaklaşık 20 katı olması, rant iddiaların­ı gündeme getirdi. Belediye, söz konusu yerin yakınındak­i parkta bulunan büfe, sundurma alanı yanında WC ve dondurma standını da, Aralık 2023'te yıllık bir milyon 160 bin TL bedelle kiraya vermişti. AK Partili Belediye Meclis Üyesi Avukat Ayşegül Mungan mahkemeye başvurarak, ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulma­sını talep etti. Proje alanında toplanan Marmarisli­ler, CHP'li belediyeni­n rant projesini sloganlar atarak protesto etti. Protestoya Marmaris Kent Konseyi ile Ekoloji Mücadele Komitesi üyeleri ve vatandaşla­r katıldı. Topluluk adına basın açıklaması­nı okuyan Ufuk Beytekin, “Halka ait olan bir kamu malını halka sormaya tenezzül bile etmeden birilerine peşkeş çekiyorlar” dedi. Marmaris Belediyesi ise “İki kez ihaleye çıkıldı. En uygun teklifi veren katılımcıy­a ihale verilmişti­r” açıklaması­yla yaşam merkezi vaadinden tek satır bahsetmeme­yi seçti.

6$%$+

İstanbul Büyükçekme­ce'de 144 villadan oluşan 8.5 milyar lira değerindek­i lüks siteye CHP'li belediye tarafından rüşvet karşılığın­da inşaat ruhsatı verildiğin­in ortaya çıkmasının ardından akıllara durgunluk veren yeni bilgilere ulaşıldı. İlgili sitenin inşaat sahasında çekilen ve soruşturma dosyasına konulan görüntüler­de villaların temel atılmadan, zorunlu fore kazık çakılmadan ve sismik kontroller yapılmadan yapıldığı ortaya çıktı. Olası bir depremde tabuta dönecek villaların yumuşak zemin üzerine direk konumlandı­rıldığı tespit edildi.

Büyükçekme­ce Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 18 Ocak'ta yapılan polis operasyonu­nda gözaltına alınanlar ‘Nitelikli dolandırıc­ılık, rüşvet ve resmi belgede sahtekârlı­k'la suçlanıyor.

ZEMINDE KUM VE KÖMÜR VAR

Bilirkişi raporuna da yansıyan tespitlere göre soruşturma­nın en önemli ayağını Eskici Mahallesi'nde İmar Kanunu'na açıkça aykırı halde ruhsatsız şekilde inşa edilen ve Nisan 2024'te teslim edilmesi planlanan villalar için belediye, zemin etüt firmaları ve yapı denetim firmaları sahte rapor düzenledi. 60 milyon TL ve üzerine satılan villalarda­ki tehlike uzman bilirkişil­er tarafından ortaya konuldu. Bilirkişi, 16 adet villa zemininde uygulanmas­ı gereken iki yönde 75 cm aralıklarl­a dikey olarak uygulanaca­k çimento enjeksiyon imalatına hiç rastlanmad­ığını tespit etmişti. Zeminde de kum ve kömüre rastlandığ­ı belirlenmi­şti.

YIKIM KARARI BEKLENIYOR

Büyükçekme­ce Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, bilirkişil­erce yapılan analizde “zeminin sıvılaşabi­lir” olduğuna dair laboratuva­r sonuçların­ın olduğuna yer verilen bilirkişi raporuyla birlikte İstanbul Valiliği'ne yazı yazarak yıkım kararı alınmasını talep etti. İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i İl Müdürlüğü'nün başsavcılı­ğın talebine vereceği yanıt merakla bekleniyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın
Sak tutuklandı.
Belediyeye yönelik rüş vet operasyonu­n da gözaltına alınan 21 şüpheliden 8’i tutuklandı. Rüşvet alınan villa inşaat sahasında yapı ların temelinin olmaması hay rete düşürdü.
Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak tutuklandı. Belediyeye yönelik rüş vet operasyonu­n da gözaltına alınan 21 şüpheliden 8’i tutuklandı. Rüşvet alınan villa inşaat sahasında yapı ların temelinin olmaması hay rete düşürdü.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Belediyeni­n imar ve şehircilik müdür vekili Abdurrehim Çakır tutuklandı.
Belediyeni­n imar ve şehircilik müdür vekili Abdurrehim Çakır tutuklandı.
 ?? ?? Büyükçekme­ce Belediye Başkanı
Hasan Akgün
Büyükçekme­ce Belediye Başkanı Hasan Akgün
 ?? ?? Araziyi kiralayan firma inşaatı başlattı.
Araziyi kiralayan firma inşaatı başlattı.
 ?? ?? Huzeyfe ATICI
SABAH
Huzeyfe ATICI SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye