Sabah

Küresel gelir adaletsizl­iği dorukta

- KERE0 ALKİN kerem.alkin#sabah.com.tr TULLYON DOLAU

Bu köşede, 1942’de kurulmuş ve 1995’de uluslarara­sı kimlik kazanmış, dünya genelinde 3 bin kişinin görev aldığı bir araştırma platformu olan Birleşik Krallık bazlı 2[IAP, Oxford Kıtlıklara (Yokluklara) Yardım Komitesi’nin (Oxford Committee for Famine

Relief) raporların­dan bahsetmişt­im. Oxfam’ın son raporu, son 4 yılda, küresel ölçekte zenginler ve yoksullar arasındaki yaşam standardı uçurumunun daha da derinleşti­ğine işaret ediyor. Küresel virüs salgını, RusyaUkray­na Savaşı ve İklim Krizi gibi etkileri tüm dünyada hissedilmi­ş olan büyük çaplı sorunların sebep olduğu ekonomik şoklar, zenginlere daha fazla servet, düşük gelirli ve yoksul kesimlere ise hayat pahalılığı olarak dönmüş durumda.

Oxfam’ın raporu, dünya genelinde zenginleri­n, bilhassa milyar dolar serveti olan kesimin son 5 yılda TULLYON DOLAU daha, yani mevcut servetleri­nin üzerine Yü]DH daha ekleyerek zenginleşt­iklerine işaret ediyor. Söz konusu zenginleşm­e, küresel enflasyon oranının üç KATı bir servet artışına işaret etmekte. ‘Eşitsizlik (Inequality Inc) başlıklı rapor, ‘Kovid19’ öncesinde dünya liderlerin­in sürdürüleb­ilir kalkınma, adil ve eşit bir dünya ekonomisi adına atabilecek­leri tarihi adımlara cesaret edemedikle­rini vurguluyor. Bu nedenle, 2 ªA KADAU zengin ve fakir kesim arasındaki ayrışmanın derinleşec­eği, eşitsizliğ­in daha genişleyec­eği ve insanların ekonomik gelecekler­i için umut besleme, hayal kurma motivasyon­unu kaybedecek­leri bir döneme girildiğin­e işaret edilmekte.

Rapor, PLLYAU LNSANın 5 yıl öncesine göre daha yoksul durumda olduğunun da altını çiziyor. Ayrıca, Küresel Kuzey ile Küresel Güney arasındaki eşitsizliğ­in SON 25 YıLDA ilk kez arttığına da dikkat çekilmekte. Servetleri­ne servet katmış olan milyarderl­erin ‘süper zengin yaşam tarzları’ ise, katlanan karbon salımı nedeniyle, küresel iklim krizini daha da derinleşti­rmekte. En zengin yüzde 1’lik kesim, en yoksul kesimin üçte ikisinin yaydığı oranda karbon kirliliğin­e tek başlarına neden olmakta. Üstelik, bu tablo, şüphesiz, sadece şahsi servetler ile sınırlı değil.

Oxfam’ın raporu, dünyanın en büyük uluslar üstü şirketleri­nin küresel karlılıkla­rının 2021 ve 2022’de Yü]DH

arttığını; henüz veriler netleşmese de, 2023’ün söz konusu küresel şirketler için karlılıkta tüm rekorların alt üst olacağı bir yıl olarak tarihe geçeceğine işaret ediyor. Üstelik, küresel şirketler tarafından elde edilmiş olan bu rekor karlar, yine bu şirketleri­n en önemli hissedarı konumunda olan milyarderl­ere dönüyor. Rapor, söz konusu karların Yü]DH 2’sinin, çoğunlukla her ülkedeki en zengin kesime fayda sağlamak amacıyla aktarıldığ­ını belirtmekt­e. Bu durum, küresel gelir dağılımınd­a en zengin yüzde 1’lik kesimin tüm küresel finans varlıkları­nın Yü]DH ’üne sahip oldukları gerçeğini de öne çıkarıyor.

Rapor, kadın ve erkek arasındaki cinsiyet eşitsizliğ­inin burada da geçerli olduğunu; küresel ölçekte erkeklerin kadınlarda­n 5 TULLYON DOLAU daha fazla servete sahip olduğunu vurguluyor. Oxfam, hükümetler­e tekelleri kırmak, patent kuralların­ı demokratik­leştirmek gibi küresel şirketleri­n gücünü kıracak, şirketleri çalışanlar­ına geçinmeye yetecek ücret ödemeye zorlayacak yasal düzenlemel­er yapmayı, CEO maaşlarını sınırlandı­rmayı ve süper zenginler ile şirketlere yönelik kalıcı servet vergileri uygulamayı öneriyor. Böyle bir servet vergisinin hükümetler­e yılda ek gelir getirebile­ceği öngörülmek­te.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye