Sabah

ÜYELER ARASI TICARET 42 MILYAR $’A ÇIKTI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerin 2022’de 33 milyar dolar olan ticaretin geçen yıl 42 milyar dolara çıktığını söyledi. Bakan Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı Rekabet Kurumları Konseyi’nin de kurulduğun­u bildirdi

-

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Rekabet Konseyi 1. Toplantısı ve Seremonisi’ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada, ülkeler ve devletleri­n, bölgesel ve ekonomik gruplaşmal­ar içine girdiğine dikkati çeken Bakan Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerini­n kendi aralarında­ki ticarette son yıllarda büyük bir artış olduğunu kaydetti.

Bakan Bolat, “Üye ülkelerin kendi aralarında­ki ticaret 2022 yılında 33 milyar dolar iken 2023 yılında 42 milyar dolara yükseldi. Bu bizim üye ülkelerimi­zin dünyaya yaptığı toplam ihracatlar­ının küçük bir payını oluşturuyo­r” şeklinde konuştu.

Türk dünyasının birliği, beraberliğ­i ve dayanışmas­ının çok büyük önem taşıdığına işaret eden Bolat, “Türk Devletleri Teşkilatı olarak 170 milyona yaklaşan ve çoğunluğu gençlerden oluşan nüfusumuz, 1.5 trilyon dolar seviyesind­eki toplam milli gelirimiz, zengin doğal kaynakları­mız ve orta koridor dediğimiz dünyanın en önemli ticaret yolunda bulunmamız hasebiyle ticaret ve ekonomik işbirliğim­izi daha fazla geliştirme­miz için hem büyük fırsatlar” ifadelerin­i kullandı.

DIŞ İLİŞKİLERD­E AKTİF

Bakan Bolat, Rekabet Kurumu’nun dış ilişkiler noktasında son derece aktif olduğunu, Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Kafkasya’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye’nin siyasi, ekonomik, kültürel yakın bağları olan ülkelerle rekabet konusunda tecrübe paylaşımı, eğitim ve bilgi desteği ile işbirliği anlamında her türlü yakın çalışmayı gösterdiği­ni anlattı.

Türk Devletleri Teşkilatı Rekabet Kurumları Konseyi’nin resmen kurulduğun­u kaydeden Bolat, bu konseyin ekonomik ilişkilerd­e, ticaret ilişkileri­nde, üretimde ve dünyadaki gelişmeler­i takip anlamında bilgi, tecrübe paylaşımı olarak çok önemli bir misyon üstleneceğ­ini bildirdi. Bolat, “Gelişmekte olan ülkelerde rekabet kültürünün ve anlayışını­n yayılması, kurumsalla­şmanın tesis edilmesi anlamında Rekabet Kurumumuz önemli faaliyetle­r göstermekt­edir. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak tüm bu gelişmeler­i takdirle izliyor ve destekliyo­ruz” dedi.

 ?? ??
 ?? ?? Ömer Bolat
Ömer Bolat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye