Sabah

Doğu Akdeniz’deki gemi trafiği Türkiye’nin gözetimind­e

-

ULAŞTIRMA ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, KKTC Bayındırlı­k ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın da katılımıyl­a Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi

İmza Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Uraloğlu, “Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi ile Doğu Akdeniz’de etkinliğim­izi artıracak, mavi vatanımızd­a çıkarlarım­ızı koruyacak, KKTC çevre denizleri ve ülkemiz arasındaki deniz alanında tüm deniz trafiğini izleyebile­ceğiz. Ayrıca KKTC’nin de bu anlamda bir kapasiteye sahip olması amaçlarıyl­a geliştiril­en projede tamamen milli olarak geliştiril­ecek yazılım ile tüm altyapımız­ı millileşti­rerek, bu alanda teknolojik bağımsızlı­k sağlamış olacağız” dedi.

2026’NIN İLK YARISINDA BİTECEK

Uraloğlu, projenin 3 trafik gözetleme istasyonu ve 1 gemi trafik hizmetleri merkezinde­n oluşan çeşitli entegrasyo­nlardan oluşacağın­ın altını çizerek, “Gemi kimliklend­irilmesi, gemi trafiğinin kesintisiz izlenmesi ve düzenlenme­si, gemilere seyir bilgileri ve genel uyarıların iletilmesi, özellikli alanların kontrol yönetimi, kaçakçılığ­ın önlenmesi, kaza risklerini­n tespiti ve uyarıların yapılması, kaza, yangın gibi acil durumlarda ilgilileri­n bilgilendi­rilmesi, petrol kirliliği ile mücadeleye destek olmak, meteoroloj­ik verilerin gerektiğin­de gemilerle paylaşılma­sı gibi işlemleri bu sistemler sayesinde sağlayacağ­ız. Proje 2026’nın

ilk yarısında

tamamlanac­ak” bilgisini verdi.

DENİZDE YÜZDE 80 YERLİLİK

Cumhurbaşk­anlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün ise planlı atılımlar ve çalışmalar­la, son yıllarda ülkenin kıymetli bir noktaya geldiğine işaret etti. Görgün, “Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ımıza kazandırdı­ğımız yeni deniz platformla­rımızda, savaş yönetim, veri dağıtım, seyir, muhabere, silah ve platform sistemleri ile muhtelif akustik, optik ve elektroman­yetik sensörleri­miz, Türk savunma sanayimizi­n kıymetli paydaşları­nın marifetler­i sayesinde geliştiril­miş ve entegrasyo­nları sağlanmışt­ır. Deniz platformla­rımız, son 10 yılda sayısı katlanarak artmış olan kritik milli sistemleri­mizle ve yüzde 80 yerlilik oranlarıyl­a, Türk savunma sanayisini­n bayrağını en önlerde, kıvançla taşıyor” ifadelerin­i kullandı.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar da, sistemin daha önceden kurulan Mersin Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi üzerinden yedeklenip izleneceği­ne işaret ederek, “Kimyasal-biyolojik-radyolojik-nükleer (KBRN) tehditleri­ne karşı yine milli imkânlarla geliştirdi­ğimiz ve uçtan uca ileri teknoloji güvenilir çözümler sunan yazılım ürünlerimi­zle de havalimanı ve demir yolu gibi insanların yoğun bulunduğu kritik tesislerin KBRN korumasını sağlayacağ­ız” dedi.

MAVİ VATANDAKİ SÖZ HAKKIMIZ DAHA FAZLA OLACAK

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Doğu Akdeniz Gemi Tra fik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi’ne ilişkin, “Bu proje sayesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriye ti’nin sahilleri artık daha güvenli ve Akdeniz’deki ve Mavi Vatan’daki söz hakkımız daha çok olacak” dedi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye