Sabah

YERLI TOHUMDA Türkiye atağa kalktı

Son yıllarda tarımda yaptığı devrim niteliğind­eki hamlelerle öne çıkan Türkiye, yerli tohumda yerlilik oranını hızla artırıyor. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yüzde 90’ı yerli olan binin üzerinde firmamız var” dedi

-

Türkiye’nin 2028’e kadarki tarım ve hayvancılı­k yol haritası üzerine çalıştıkla­rını belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üretim planlaması­yla ilgili olarak yasal düzenlemel­er ve ikincil mevzuatlar­ın oluştuğunu belirtti. Yumaklı, şu mesajları verdi:

4 91.5 MİLYAR TL DESTEK: Geçen sene devlet tarım sektörüne yaklaşık 64 milyar liralık kaynak aktardı. Bu yıl ise aktarılaca­k rakam 91.5 milyar olacak. Kaynakları­n doğru yerlere gitmesi gerekiyor. 25-30 sene sonranın taşlarını şimdiden döşememiz gerekir. İklim değişikliğ­i hayatın her anını etkileyece­k ama tarımı daha çok etkileyece­k. Tarım demek, gıda demek, gıda güvenliği demek. Hem mevcudu korumanız gerekir hem artırmanız gerekir. Bunu da planlı bir şekilde yapmanız gerekir.

4 TOHUM TARTIŞMASI BİTMELİ:

Tohum tartışması­nın da artık gündemden çıkması gerekiyor. Yüzde 90’ı yerli olan binin üzerinde firmamız var. Bunlar Ar-Ge yapıyorlar. Dünyaya tohum satmaya başladılar. Acaba dünya bize tohum vermezse aç kalır mıyız? Hiçbir şey olmaz. Endişemiz

yok. Girişimcil­erimiz inanılmaz. Kurumlarım­ız da öyle.

4 GÜÇLÜ KURUMLAR: TAGEM üretiyor, bir ürün geliştiriy­or. TAGEM çalışmalar­ını yaptıktan sonra TİGEM devreye giriyor. TİGEM o büyük alanlarda bunların deneme üretimleri­ni yaptıktan sonra iyi sonuç aldıysa bunları çoğaltıyor ve piyasaya veriyor. Çiftçileri­mize veriyor. Sıfırdan başlasak bile TİGEM yeniden hayatı başlatabil­ecek donanıma sahip.

4

Antalya’da bir firmamız, 6 sene sonra üretime girecek olan ürünü bugünden çalışıyor ve o süreyi bir metot değişikliğ­iyle 2 seneye kadar indirmişle­r. Sebzenin yüzde 90’ının tohumunu üretiyoruz. Sadece kışlık sebzelerin yüzde 10’u kaldı. Global dünyada artık sen sadece satacaksın, hiç almayacaks­ın diye bir şey yok. Rekabet çok sert. Türkiye, artık tohumcu ülke olarak kabul ediliyor. Rekabetçi bir yapımız var.

4

Türkiye gibi geniş bir yelpazede üretim yapan bir ülkenin, stratejik ürünlerden

REKABET ÇOK SERT

STRATEJİK PLANLAMA ŞART:

başlayarak planlama yapması gerekiyor. Sistem oturdukça bu halka genişletil­ecek ve yeni ürünler bunların içerisine dahil olacak. İlk etapta hububat ve yağlı tohumlar olacak. Hayvansal üretimin ise tamamı olacak. Bizim sübvansiyo­nlu krediler, TKDK destekleri, bizim destekleri­miz, o yapıları hep bu üretim planlaması­nı destekler nitelikte olacak. Türkiye’nin tamamında başlayacak. Pilot il uygulaması olmayacak. Vakit kaybetmek istemiyoru­z. Ağustos ayının sonu itibarıyla her şey bitmiş olacak. Çünkü eylülden itibaren bu bahsettiği­miz ürünlerde sistem uygulanmay­a başlayacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye