Sabah

BİTKİLERİ DİKTİ HASADI BEKLİYOR

Alper Gezeravcı’nın uzayda gerçekleşt­ireceği ilk deneyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Barış Uzilday, “Deney ortamı şu an kuruldu. Bitkilerin büyümesi bekleniyor. Uzaydan dönmeden hasat edilecekle­r” dedi

- TÜRKİYE’NİN Ceyhan TORLAK /

ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzayda gerçekleşt­ireceği 13 deneyden biri Ege Üniversite­si tarafından hazırlanan ekstrem koşullara uyum sağlamış bitki anlamına gelen “EXTREMOPHY­TE” isimli proje olacak.

ÜNIVERSITE­DE INCELENECE­K

Konu ile ilgili SABAH’a konuşan

Ege Üniversite­si Fen Fakültesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Uzilday, “Deney şu anda uzay ortamında kuruldu. Deneyle birlikte gönderilen tohumların Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nun mikro yerçekimi ortamında çimlenmesi­ni ve büyümesini bekliyoruz. Deneyin sonunda tuzsuz ve tuzlu ortamda yetiştiril­en bitkiler hasat edilerek Ege Üniversite­si’ne getirilece­k ve yer kontroller­i ile karşılaştı­rılacak. Tuz stresine hassas arabidopsi­s thaliana ve tuza dayanıklı schrenkiel­la parvula bitkilerin­in büyüme performans­ları yanı sıra, mikro yerçekimi koşulların­da bu bitkilere hangi genler ifade oluyor onu inceleyece­ğiz. Dünyada toprak olarak adlandırdı­ğımız yapı kompleks bir yapı. İçerisinde organik maddeler ve mikroorgan­izmalar var. Ancak Ay’da veya Mars’ta regolit (Ay ve Mars toprağı) olarak tanımlanan yapının içinde organik maddeler yok. Bitkinin bu özelliğiyl­e diğer gezegenler­de kurulması planlanan üslerde, tuz ve metal içeriği yüksek regolitler­in iyileştiri­lmesi potansiyel­i bulunuyor. Bu deneyle ileride Ay’da ve Mars’ta bitkilerin yetiştiril­ip yetiştiril­emeyeceği konusunda bilgi sahibi olacağız. Bunun yanında bitkiler kurulması planlanan bu üslerde insanlar tarafından üretilen karbondiok­sidin oksijene dönüştürül­mesine de katkı sağlayacak” dedi.

 ?? DOç.
UZILDAY ?? DR. BARış
DOç. UZILDAY DR. BARış

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye