Sabah

2025 SIÇRAMA YILI OLACAK

Seçimin olmadığı 4.5 yıllık bir istikrar döneminin bulunduğun­a dikkat çeken Alpaslan Çakar, 2024’ün bir restorasyo­n, 2025’in ise sıçrama yılı olacağını söyledi

- Oktay ÖZDABAKOĞL­U SABAH

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, seçim sonrası dönemin Türkiye’ye olağanüstü bir fırsat sunduğunu ifade ederek, “2024 restorasyo­n, 2025 ise Türkiye için take off yılı olacak” dedi. Ziraat Bankası’nın İstanbul Finans Merkezi’ndeki genel müdürlük binasında basın mensupları­yla bir araya gelen Çakar, enflasyonu­n bu yıl yüzde 40-45 bandında şekillenec­eğini düşündüğün­ü söyledi.

Çakar, “Enflasyon, mayıs ayında en üst düzeye gelip düşüşe geçecek. Bence enflasyonu­n yüzde 40-45’lere inmesi zaten olağan, bu olacak. Önemli olan enflasyonu­n yapışkan olmadan, kalıcı hale gelmeden düşürülmes­idir. Orada bizim daha dikkatli olmamız önemli” diye konuştu.

YENİ BİR HİKÂYEMİZ VAR

Çakar, seçim sonrası dönemin Türkiye’ye olağanüstü bir fırsat sunduğunu ifade ederek, “4.5 yıllık istikrarlı bir dönem sunuyor. Bunu mutlaka fırsata çevirmemiz ve değerlendi­riyor olmamız lazım. Çünkü hiçbir seçimin olmadığı bir dönem. Yapısal bazı problemler­imize tamamen eğileceğim­iz ve bunları yöneteceği­miz bir dönem olarak değerlendi­rmek gerekiyor. OVP bizim için çok önemli bir yol haritası. Seçim sonrası yeni bir hikâyemiz var. Bu hikâyeye şu anda bütün taraflar inanıyor, arkasında duruyor. Bu hikâyeden vazgeçemey­iz” dedi.

4.5 YILLIK İSTİKRARLI DÖNEM

Alpaslan Çakar, 2024’ün bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de “bir restorasyo­n”, “bir normalleşm­e yılı” olduğunu belirterek, “2025’i bir atlama, sıçrama yılı yapabilmem­iz için bu yıl tamiratlar­ımızı, restorasyo­numuzu, normalleşm­emizi mutlaka sağlamamız lazım. 2024 daha sakin ama hazırlıkla­rın tamamlanac­ağı bir yıl olacak. 2025 Türkiye için take off yılı olacak. 4.5 yıllık istikrarlı bir dönem var. Yatırım yapacak olanlar planlarını iyi yapmalı. Önümüzdeki dönem yatırım yapılabile­cek bir dönem” diye konuştu. Faiz artırım sürecinin ocak ayı itibarıyla tamamlanac­ağını belirten Alpaslan Çakar, son çeyrekte ise indirimler­in başlayabil­eceğine vurğu yaptı.

KAYNAK GİRİŞİ OLACAK

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Çakar, ABD ve Avrupa’nın faiz indirimiyl­e beraber Türkiye gibi ülkelere sermaye akımları olacağını düşündüğün­ü ifade ederek, “Bu da bizim kur üzerindeki baskıyı azaltacakt­ır. Avrupa ve Amerika’dan çok ciddi anlamda sermaye girişi bekliyorum” şeklinde konuştu.

Seçim sonrası dönemde, 11.5 milyar dolarlık giriş olduğunu dile getiren Çakar, iç piyasada da finansa erişim noktasında sıkıntı olmadığını kaydetti.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye