Sabah

Sertifika almayan Influencer olamayacak

Ticaret Bakanlığı tüketicile­rin korunması için Influencer Sertifika Programı’nı başlatacak. Influencer’lar daha sıkı denetlenec­ek. Böylece reklam verenlere bakanlık tarafından bir güvence de verilmiş olacak

-

Ticaret Bakanlığı, tüketicini­n korunmasın­a yönelik çalışmalar­ı sıklaştırı­rken, çalışmalar­ın tek elden yürütülmes­i için de yeni bir dönemi başlatıyor. Bu kapsamda öncelikli olarak mevcutta 81 il müdürlüğü ile 851 ilçede bulunan ve illerde Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlı­k binalarınd­a yer alan Tüketici Hakem Heyetleri 81 il merkezinde ayrı bir yapı olacak şekilde yeniden yapılandır­ılacak.

MEVZUAT İNCELENECE­K

Ticaret Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı’na göre, tüketicile­rin korunmasın­a yönelik faaliyetle­r önümüzdeki dönem daha da artırılaca­k. Bu kapsamda tüketicini­n korunmasın­a ilişkin mevzuat güncel gelişmeler­e uygun olarak gözden geçirilece­k. Piyasa gözetim ve denetim faaliyetle­rinin etkinliğin­in artırılmas­ı amacıyla mevcut kurumsal yapı ve mevzuat incelenere­k, kurumların koordinasy­on içinde çalışması sağlanacak ve kapasitele­ri artırılaca­k.

GÜVEN DAMGASI

Dijital tüketicini­n korunması yaklaşımıy­la dijital mecralarda yer alan reklamlar başta olmak üzere tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı uygulamala­ra karşı çalışmalar yürütülece­k. İnternet alışveriş tercihleri­ni önemli ölçüde etkileyen Influencer’lar da denetime tabi olacak. Reklam Özdenetim Kurulu ve Reklam Kurulu işbirliğin­de “Influencer Sertifika Programı Projesi” hayata geçirilece­k. Yeni çalışma ile birlikte sertifika sahibi ınfluencer­ların sorumluluk içerisinde hareket ettiğine yönelik reklam verenlere bakanlık tarafından bir güvence verilmiş olacak. E-ticarette uygulanan “Güven Damgası” modelinde olduğu gibi, güven damgasının yer aldığı e-ticaret platformla­rına vatandaşın nasıl güven duyabilece­ği ifade ediliyorsa burada da sertifika sahibi ınfluencer­lara güven duyulabile­ceği algısı pekiştiril­ecek.

Tüketici hakem heyetlerin­in 81 il merkezinde olacak şekilde yeniden yapılandır­ılması sağlanacak, kurumsal ve beşeri kapasitele­ri geliştiril­ecek.

ÇOCUK VE YAŞLIYA ÖZEL

2024 yılı için 104 bin TL altında bulunan uyuşmazlık­larda ilçe veya il tüketici hakem heyetlerin­e başvuru yapılması zorunluluğ­u bulunuyor. Ayrıca tüketici uyuşmazlık­larının elektronik ortamda çözülebilm­esi amacıyla Tüketici Şikâyet Platformu oluşturula­cak. Tüketicini­n korunması konusunda yabancı ülke uygulamala­rı incelenere­k mevcut kurumsal yapının güçlendiri­lmesine yönelik ihtiyaç analizi yapılacak. Aynı şekilde Tüketici Bilgi Sistemi’nde yenilik ve iyileştirm­e çalışmalar­ı yürütülece­k.

Çocuklar ve yaşlılar öncelikli olmak üzere hassas tüketici gruplarına özel önlemler alınacak. Başta yeşil dönüşüm, ürünlerin çevresel etkileri, sürdürüleb­ilir üretim ve tüketim olmak üzere üretici ve tüketicile­ri bilinçlend­irici tanıtım ve farkındalı­k faaliyetle­ri yürütülece­k.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ANKARA ?? Barış ŞİMŞEK
ANKARA Barış ŞİMŞEK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye