Sabah

Çözümün parçası olmak

- ÖZLEM DOĞANER R]OHP GRJaQHr#aKaEHr FRP Wr TZLWWHr #R]OHPGRJaQHr

“Her şeyi çöze meyiz, önemli olan direnç li olmaya devam etmek.”

Geleceği Kuran Genç Kadınlar Projesi için buluş tuğumuz Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bu sözün altını özel likle çiziyor. Sosyal sorumluluğ­un değe rinin farkında olanlar için önsözlük bir cümle.

Sabancı’nın mütevelli heyeti başkan lığını yürüttüğü Sabancı Vakfı, bu yıl 50. yaşına giriyor. Vakfın, 2022 yılın da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile başlattığı

Geleceği Kuran Genç Kadınlar Projesi, ülkemiz için önemli bir sorunu, ne eğitimde ne istihdamda yer alan (NEET) 18-29 yaş grubundaki genç kadınları hedefliyor.

Neden önemli? Çünkü maale sef OECD ülkeleri arasında en yüksek NEET genç kadın oranına sahip ülke konumunday­ız. 3.2 milyon... Güzel haber, projeye başlandığı­nda NEET genç kadın oranı %50,5 seviyesind­eyken iki yılın sonunda %45’e geriledi.

Sabancı, “Ülkemizde hala NEET genç kadınların oranı çok yüksek. Bu tabloyu pozitif yönde değiştirme­k için hepimizin yapabilece­kleri var. Bu pro jeyle eğitimlerl­e, mentorluk programı yoluyla pek çok genç kadının cesaret le kendi geleceğini kurduğuna tanıklık ettik. Başarı hikâyeleri­ni dinledik. Hibe programını pilot illerimizd­e gerçekleş tirmeyi planlıyord­uk ancak yaşadığı mız deprem felaketi nedeniyle deprem den etkilenen illeri de hibe programına dahil ettik. Şu anda 20 ilde, paydaş larımızla birlikte NEET kadın istihda mı odaklı hibe programı faaliyetle­rini yürütüyoru­z ve iyi modelleri destekliyo ruz. Evet, bu büyük bir problem fakat ben umutluyum. Çünkü sorun varsa çözüm de var. Çözümün bir parçası olmak bizlerin elinde” diye konuşuyor.

Projeyle sanayi, otomotiv bakım onarım, moda, yazılım, aromatik bitki yetiştiric­iliği, gastronomi, su ürünleri işleme, insan kaynakları alanlarınd­a pek çok eğitim verildi. Yüzlerce genç kadın eğitim aldı, işe girdi, işini kurdu. Bu yıl da 500 kadına istihdam sağlanması hedefleniy­or.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan öyle güzel başarı hikâyeleri anlattı ki. Sadece “Yalnız değilsin” demenin bile ne kadar önemli olduğunu anlıyorsun­uz. Proje kapsamında oluşturula­n

Fırsatlar Haritası’nı açıp bakmanızı hatta destek vermenizi tavsiye ederim.

Fırsatlar Haritası, NEET genç kadın larla, bu hedef kitleye yönelik fırsatla rı olan kurumları bir araya getiriyor. Fırsatlar Haritası’nda kamu, özel sektör, yerel yönetimler ve sivil toplum kuru luşlarında­n oluşan bin 300 kurumun 2 bine yakın iş, staj, eğitim ve girişim des teği fırsatları yer alıyor.

Türkiye’nin hatta dünyanın en güçlü kadınları arasında yer alan Güler Sabancı, bu projeyle en umutsuz ve dezavantaj­lı kız kardeşleri­nin ellerin den tutmanın, onlara cesaret vermenin huzurunu etrafına da yansıtıyor.

Doğrusu son yıllarda pek çok şirketin sayıları artarak sosyal sorumluluk pro jelerini destekledi­ğini görmeye başla dık. Yeter mi? Elbette yetmez. Özellikle de kadınlara, gençlere, engelliler­e yöne lik projeleri ne kadar çok arttırırsa­k top lumu daha hızlı bir şekilde iyi yönde dönüştürme şansımız artar.

İyilik de gülümsemek gibi bulaşıcı bir şey. Bu karamsar, savaşlarla dolu dün yada iyilik peşinde koşmak hepimize iyi gelir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye