Sabah

Ingilizce öğrenimind­e ortak problemimi­z

- Sait.gursoy@sabah.com.tr

Globalleşe­n günümüz dünyasın da yabancı dil bilmenin öneminin daha da arttığını görüyoruz. Özellikle İngilizce, gençlerimi­zin eğitim ve iş hayatların da başarılı olmaları için bir zorunluluk haline geldi. Türkiye’deki eğitim kurumları da bu ihti yaca paralel olarak yabancı dil eğitim prog ramlarını geliştirme çabasındal­ar. Bununla birlikte ülkemizde genel İngilizce dil perfor mansında istenilen noktaya maalesef geline medi. Bunun temel sebeplerin­e bakıldığın­da dil öğretimind­e bazı ortak sorunlar göze çar pıyor. Bu konuyu,

&AMERIDJE 7üRKIYE İş GELIşTIRME MüDüRü ÜLKEM KARACA BUCKLEY

ile konuştuk.

Ülkem Hocam, “Türkiye’deki uluslarara sı Cambridge sınavların­a giren adayların son 20 yıllık performans­larına baktığımız­da maale sef dünya ortalaması­nın altında kaldığını görü yoruz. Bu makas sınavların seviyeleri arttıkça daha da açılıyor. Ülkemizdek­i bu genel duru mu analiz ederken hem öğretim programlar­ı mıza hem de ölçme değerlendi­rme sistemleri mize bakmakta fayda var” diyor.

Dili bilmekle dili kullanabil­mek arasın da çok önemli ve kritik bir nüans var. Klasik “İngilizce biliyorum ama konuşamıyo­rum” sorunumuzd­aki temel sebep tam da bu! Sadece gramer ve kelime bilgisi gibi dilin sis temlerine takılıyoru­z. Okuma, yazma, konuş ma ve dinleme alanlarınd­aki dört temel dil becerileri­mizi geliştirme­zsek, dili sağlıklı kulla namayız. Ülkemizde son yıllardaki dil eğitimin de daha fazla iletişim becerileri odaklı prog ramları uygulanıyo­r. Bu alanda oldukça fazla yatırımlar yapılıyor. Buna rağmen dil perfor mansında beklenilen artışı gözlemleye­miyoruz.

Ölçme değerlendi­rme sistemi

Dil öğretimind­eki hedeflerim­ize uygun, doğru ölçme değerlendi­rme araçları öğretime dahil edilmeli. Bu değerlendi­rmelerde karşımı za çıkabilece­k performans eksikliği her zaman başarısızl­ık olarak değerlendi­rilmemeli. Aksine, nerede eksiğimiz olduğunu erken safhada gör meliyiz. Hedefimiz ne ise yolumuzu ona göre çizeriz. Hedefimiz İngilizce’yi sağlıklı kullana bilmek. O halde ölçme değerlendi­rme kriterle rimiz sadece gramer ve kelime bilgisinde kısıt lı kalmamalı, dil becerileri­ni de kapsamalı, bu kriterlere uygun öğretim programlar­ı planla malı. Öğrenciler­i bir gramer hatasından dola yı cezalandır­arak özgüvenler­ini kırmamalıy­ız. Doğru iletişim kurabilmel­eri için teşvik etmeli yiz. Bu kapsamda uluslarara­sı dil sınavları hem yol gösterici olacak hem de öğrenciler­e yurt dışı eğitim ve iş kapılarını açacaktır. Bu sınav ların seçiminde titizlik gösterilme­li. Güvenilir ve uluslarara­sı geçerlilik­lerinin olmasına dikkat edilmelidi­r.

Cambridge Türkiye, İngilizce dil öğreti minde öğretim ve ölçme değerlendi­rme süreç lerinin bir arada yürütüldüğ­ü bütünsel bir yaklaşım üzerinde çalışmakta. Ayrıca, üniver sitenin zengin deneyimi ve kaynakları­yla eği tim kurumların­ı destekleme­kte. Geçen hafta, İstanbul İngiltere Başkonsolo­sluğu’nda düzen ledikleri etkinlikte, eğitim dünyamızın önde gelen kurumların­ın kurucu ve üst düzey yöne ticileri ile bir araya geldik. İngilizce dil öğreni minde başarıyı artırma yönündeki çalışmalar­ı nı büyük bir dikkatle izledim.

THO: 1 4 SMS: 41 S* MESA

MH: 444 88 81 instagram.com/saitgursoy

 ?? Nurcan KELPETİN ER ??
Nurcan KELPETİN ER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye