Sabah

DIJITAL DÜNYANIN EN YAYGIN TEHLIKESI

Yarıyıl tatilinde internette daha çok vakit geçiren çocuklar siber zorbalık, kimlik avı, bahis gibi birçok tehlikeye maruz kalabiliyo­r. Uzmanlar velileri uyarıyor: “İnternet tarama geçmişini kontrol edin, fotoğraf paylaşması­na izin vermeyin”

- &HyGa . A5AASLA1/SABA+

2 0

milyondan fazla öğrenci geçen hafta karnelerin­i alarak 15 günlük yarıyıl tatiline girdi. Tatilde çocuklar ve gençler zamanların­ın önemli bölümünü evlerde tablet, bilgisayar ya da akıllı cihazlarıy­la oyun oynayarak geçiriyor. Ancak internet sanıldığı kadar masum değil. Dijital dünya kimlik hırsızlıkl­arından yasadışı kumar batağına kadar onlarca tehlike barındırıy­or. Peki internette çocuklar en çok hangi risklerle karşılaşab­ilir? Veliler çocukların­ı bu tehlikeler­den korumak için neler yapmalı? Siber güvenlik şirketi ESET çocukların dijital dünyada karşılaşab­ileceği riskleri 5 maddede listeledi ve bu risklerden korunmaya yönelik ebeveynler­e şu önerilerde bulundu:

1

- ZARARLI YAZILIMLAR:

Virüs, truva atı, solucan gibi zararlı yazılımlar en yaygın online risklerdir. Çocuklar, genellikle onlar için hazırlanmı­ş sahte oyun sitelerind­e bu yazılımlar­la karşılaşır. Zararlı yazılımla enfekte olmuş oyun sürümleri genellikle üçüncü parti indirme sitelerind­e, forumlarda, bazen de Google Play’in ücretsiz oyun sürümü pazarında bulunabili­r. Ebeveynler, lisanslı ve güncel bir güvenlik yazılımıyl­a çocukların­ın tehlikeli web sitelerine ve uygulamala­rına erişimini engelleyeb­ilirler.

2

- ÇOCUKLAR SIRTINDAN PARA KAZANMAK:

Küçük bilgi parçaçıkla­rı toplanarak oluşabilec­ek kimlik hırsızlığı ile ailenin mali kayba uğratılmas­ı mümkündür. Hassas bilgilerin paylaşılma­ması konusunda ebeveynler çocuklara uyarıda bulunmalıd­ır. Ayrıca online bankacılık ve alışveriş işlemleri de büyükler tarafından yürütülmel­idir.

3

- KIMLIK AVI SALDIRILAR­I:

Siber saldırganl­ar, bir şeyin satışı için cazip teklifler sunabilir. Aslında satılacak bir şey yoktur ama sizinle ilgili bilgi elde etmeye çalışırlar. Yine benzer şekilde sahte mesajlar atarak, sosyal ağ kullanıcıl­arının kimlik ve şifre bilgilerin­i talep edebilirle­r ki bu yaklaşım siber dolandırıc­ılığın sık görülen örneklerin­den biridir. -

Çocuklar pek çok kez kendi akranları tarafından siber alanda tehdit edilir veya aşağılanır, bu da onlarda duygusal travmaya sebep olur. Çocuklar bu gibi durumların üstesinden misilleme yaparak değil, ebeveyn ve yetkililer­in desteğini alarak gelebilece­klerini bilmelidir­ler.

-

İstenmeyen maillerin (spam) e-posta kutunuza gelmesi yeni bir şey değil. Ancak bu yolla gelen şifre-fidye yazılımlar­ı hayli revaçta. İstenmeyen e-postalar böyle bir durumla nasıl baş edeceğini bilemeyen çocuğunuzu­n cihazını da bulabilir.

4

SIBER ZORBALIK: 5

ISTENMEYEN MESAJLAR:

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye