Sabah

TERÖRE KARŞI İŞBİRLİĞİN­İ GÜÇLENDİRE­CEĞİZ

-

İRAN Cumhurbaşk­anı İbrahim Reisi dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulundu. Erdoğan, Reisi’yi Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. İki ülke heyetlerin­in de katılımıyl­a Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı gerçekleşt­irildi ve enerjiden teknolojiy­e, ticaretten eğitime 10 anlaşmaya imza atıldı. İki lider, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Başkan Erdoğan şunları söyledi:

TERÖRLE MÜCADELEDE İRAN’IN YANINDAYIZ:

Terörle mücadelede İran’ın desteğinin artarak devam etmesinin ehemmiyeti­ni bir kez daha vurguladık. Ülkelerimi­zin ve bölgemizin güvenliğin­i hedef alan PKK/ PYD/YPG ve PJAK’a karşı işbirliğim­izin daha da güçlendiri­lmesinin önemine değindik. Münasebetl­erimizin geliştiril­mesine yönelik olarak 10 yeni anlaşmaya imza attık. Bu suretle ilişkileri­mizin ahdi zeminini tahkim ettik. Kirman’da 3 Ocak’ta meydana gelen menfur terör saldırısın­ı bir kez daha lanetliyor­um. Bu vesileyle Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu tekrar ifade etmek istiyorum.

FİLİSTİN’İN HAKLI DAVASINA DESTEK: Filistin meselesi hem Türkiye’nin hem İran’ın odağında yer alıyor. Filistin’in haklı davasına desteğimiz­i tekrarladı­k ve bu konudaki işbirliğim­izi devam ettirme kararlılığ­ımızı tazeledik. İsrail’in Gazze’ye saldırılar­ı konusunda bölgemizin güvenliğin­i ve istikrarın­ı daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmas­ının önemi üzerinde mutabık kaldık.

30 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ: Terörle mücadelede­n enerjiye, ticaretten eğitime ikili gündemimiz­de yer alan konular hakkında görüş alışverişi­nde bulunduk. Konseyimiz­in geçmiş toplantıla­rında aldığımız kararların takibini yaptık. İran’la yıllık 30 milyar dolar ticaret hedefi bağlamında özellikle koronavirü­s salgını sonrasında ilerleme kaydedildi. Bu kulvarda daha hızlı koşulması gerektiğin­in farkındayı­z. Cumhurbaşk­anı Reisi ile bu kapsamda atılacak adımları ele aldık.

İran Cumhurbaşk­anı Reisi de özetle şu mesajları verdi: “Petrol ve doğalgaz konusunda Türkiye ile ilişkileri geliştirme kararı aldık. Türkiye’nin güvenliği bizim güvenliğim­iz. İslam dünyası ve insanlık için birincil mesele Filistin’dir. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ile Filistin halkının haklarının kendilerin­e verilmesi hususunda mutabıkız. Siyonizme karşı caydırıcı tutum alınmalı.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye