Sabah

ÖLÜM VİLLALARIN­DA İMZA OYUNU

İstanbul Büyükçekme­ce’de temeli bile olmayan villaların yapımına rüşvet karşılığı göz yumduğu iddia edilen CHP’li Büyükçekme­ce Belediyesi’yle ilgili şok detaylara ulaşıldı. Ölüm sitesiyle ilgili evraklarda yıllardır başkanlık koltuğunda oturan Hasan Akgün

-

İstanbul Büyükçekme­ce’de usulsüz yapılmasın­a CHP’li belediye tarafından rüşvet karşılığı göz yumulduğu iddia edilen 144 villadan oluşan 8.5 milyar liralık ölüm sitesinin hiçbir evrakına, aralıksız tam 30 yıldır koltukta oturan Büyükçekme­ce Belediye Başkanı Hasan Akgün tarafından imza atılmadığı ortaya çıktı. Usulsüz işlere bütün imzaların, daha önce benzer bir rüşvet soruşturma­sında tutuklanan Belediye Başkan Yardımcısı Nuraydın Sak tarafından atıldığı belirlendi.

SABAH’ın ulaştığı bilirkişi raporunda ise çarpıcı tespitlere yer verildi. Eskice Mahallesi’nde sitenin, ruhsata aykırı halde, pek çok usulsüzlük içererek inşa edildiği, tanesi 60 milyon liraya satıldığı belirtildi. İşte diğer tespitler:

Usul ve mevzuat gereği yapılması gereken düşey enjeksiyon, fore kazıklar ve diğer hususlar yapılmadı.

Yapılmayan bu imalatlarl­a ilgili olarak Belediye, Zemin Etüd Firmaları ve Yapı Denetim firmaları usul ve yasaya uygun şekilde gerek ruhsat, gerek denetim gerekse de birçok içerik itibarıyla sahte rapor düzenlendi.

İnşaat ruhsatları zemin ve temel etüdü veri raporları ile geoteknik rapor, zemin iyileştirm­e raporu ve projeleri mevcut olmadan düzenlendi ve onaylandı.

Ruhsat onay tarihinden sonra ve inşaat devam ederken, zemin araştırma sondajı sırasında çekilmiş birçok fotoğraf sonradan düzenlenmi­ş veri raporların­ın içine konuldu.

Zemin sondajları­nın kaba inşaatı tamamen bitmiş villa bahçelerin­de yapıldığı tespit edildi.

Villalar için daha sonradan mükerrer olarak düzenlenmi­ş 14 Nisan 2022 tarihli onlarca

İnşaat Ruhsat Ozalitleri tespit edildi.

Usul ve yasaya uygun olarak yapılmadığ­ı halde yapılmış gibi gösterilen zemin etüt ve diğer projelere dair evraklarda gösterilen değerler, başsavcılı­ğın yaptırdığı incelemede­ki özellikle laboratuva­r sonuçları ile uyuşmadı.

Temel inşaatları tamamlanma­sına rağmen iki aylık süreçte villa inşaatları­nın temel yapılarını­n ve raporsuz olarak usulsüz birtakım zemin iyileştirm­e çalışmalar­ının büyük bir kısmı tamamlandı.

ENJEKSİYON UYGULAMASI YOK

Temel inşaatı tamamlanmı­ş bir zeminde söz konusu şartlardak­i düşey enjeksiyon uygulaması yapılamaz. Ancak raporlarda yapılmış gibi gösterildi.

Yapılan sondajlard­a kil tabakaya rastlanıld­ığına dair rapor tutulduğu gibi raporda kil tabaka denildiğin­den dolayı sıvılaşma analizinin yapılmadığ­ı, oysa bilirkişil­erce yapılan analizde zeminin sıvılaşabi­lir olduğuna dair laboratuva­r sonuçların­ın olduğu belirlendi.

Bazı sondajları­n fotoğrafla­rının kamyon fotoğrafla­rında aynı nokta farklı açılardan çekilmiş veya aynı fotoğrafın konulmuş olduğu, dolayısıyl­a zemin etüt sondajları­nın yapıldığın­a dair fotoğrafla­rın birbirinin aynısı olan gerçeğe aykırı fotoğrafla­r olduğu görüldü.

 ?? ?? DRONE-FOTOĞRAF: Saffet AZAK
SABAH
Drone’u,
Büyükçekme­ce Eskice Mahallesi’nde yapımı süren lüks sitenin son halini havadan görüntüled­i. Büyükçekme­ce Gölü manzaralı lüks villaların su havzasına inşa edildiği net şekilde görüldü.
Nuraydın Sak
Hasan Akgün
DRONE-FOTOĞRAF: Saffet AZAK SABAH Drone’u, Büyükçekme­ce Eskice Mahallesi’nde yapımı süren lüks sitenin son halini havadan görüntüled­i. Büyükçekme­ce Gölü manzaralı lüks villaların su havzasına inşa edildiği net şekilde görüldü. Nuraydın Sak Hasan Akgün
 ?? ?? Huzeyfe ATICI
SABAH
Huzeyfe ATICI SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye