Sabah

Faizde son durak % 45

- Tasarım:

TÜRKIYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk toplantısı­nda politika faizini beklentile­r doğrultusu­nda artırırken, parasal sıkılaşma adımlarını­n sonlandığı­na işaret etti. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığı­nda toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 42.5’ten 45’e yükseltti. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, yurt içi talepteki dengelenme­nin, öngörülen dezenflasy­on süreci ile tutarlı seyrettiği­ne işaret ettiği kaydedildi.

GEREKLİ DÜZEYE ULAŞILDI

Açıklamada, “Kurul, parasal sıkılaştır­manın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurar­ak, dezenflasy­onun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı­nı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürülec­eğini değerlendi­rmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesini­n aylık enflasyonu­n ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentile­ri öngörülen tahmin aralığına yakınsayan­a kadar sürdürülec­eğini değerlendi­rmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilece­ktir” değerlendi­rmesinde bulunuldu.

İYİLEŞME DEVAM EDİYOR

Enflasyon beklentile­ri ve fiyatlama davranışla­rında başlayan sınırlı iyileşmeni­n devam ettiği belirtiler­ek, “Dış finansman koşulları, rezervlerd­eki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarın­a ve para politikası­nın etkinliğin­e katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonu­n ana eğiliminde­ki düşüş sürmüştür. Kurul, parasal sıkılaştır­ma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizas­yon araçlarını­n çeşitliliğ­ini artırarak miktarsal sıkılaştır­maya devam edecektir” denildi.

 ?? Editör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U
Halil NADAR ??
Editör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Halil NADAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye