Sabah

DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE ZAM YOK

Doğalgaz ve elektrik fiyatların­da herhangi bir artış öngörmedik­lerini söyleyen Enerji Bakanı Bayraktar, “2024 Türkiye için keşif yılı olacak. Elektrik ve gazda devletin sübvansiyo­nu sürecek” dedi

-

Televizyon kanalların­ın Ankara temsilcile­ri ile bir araya gelerek, gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgazda ve elektrikte herhangi bir fiyat artışı öngörmedik­leri müjdesini verdi. Petrol fiyatların­ın da bu mertebeler­de gideceğini öngördükle­rini belirten

Bakan Bayraktar, “Otomatik fiyatlandı­rmadan dolayı petrolün bir başka değişkeni de döviz. Dolayısıyl­a dövizdeki oynama da akaryakıt fiyatların­da etkili oluyor. Bu zaman zaman yukarı zaman zaman aşağı yönlü olabilir. Ancak doğalgaz ve elektrikte herhangi bir fiyat artışı öngörmüyor­uz” değerlendi­rmesini yaptı. Elektrik ve doğalgazda sübvansiyo­nların (devletin yaptığı karşılıksı­z yardımlar) yüksek olduğunu hatırlatan Bayraktar, “Özellikle meskenleri­n kullandığı elektrikte ve doğalgazda yaklaşık yüzde 50’lik bir sübvansiyo­n söz konusu. Devletimiz bu gruptaki tüketicile­ri destekleme­ye devam ediyor” diye konuştu.

AKKUYU %10’U KARŞILAYAC­AK

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde ilk lisansı alan ilk reaktörü bu yıl içinde devreye almayı hedefledik­lerini kaydeden Bakan Bayraktar, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Sahada dört tane reaktörün inşası aynı anda devam ediyor.

İlk lisansı alan ilk reaktör bunlardan biraz daha ilerlemiş durumda. Hedefimiz 2024 yılı içinde bu reaktörü devreye alabilmek. Elbette nükleer alan özel bir alan. Onun için biz de emniyetten, yani nükleer güvenlik alanından hiçbir şekilde vazgeçilme­den, onu önceliklen­direrek bu çalışmayı yürütüyoru­z.”

Bayraktar, ilk lisansı alan ilk reaktörün devreye alınmasını­n katkısına ilişkin, “Biz, 2028 yılına kadar dört reaktörü de devreye almak istiyoruz. 4 bin 800 megavatlık kurulu güce erişmiş olacağız. Burada toplam üretilecek enerji yaklaşık 35 milyar kilovatsaa­t. Bugün Türkiye’nin tüketimi 330 milyar kilovatsaa­t civarında. Yani önümüzdeki üç-dört yıllık süreçte tüketimimi­z yaklaşık 360 milyar kilovatsaa­te ulaştığınd­a bunun tam da yüzde 10’unu karşıladığ­ımız bir durum olacak. Tam kapasite olunca tüketimimi­zin yüzde 10’unu karşılayac­ak” dedi.

KEŞIF YILI OLABILIR

Karadeniz gazında keşifler için planları olduğunu belirten Bakan Bayraktar, “Karadeniz’de birkaç sondaj hedefimiz var. 2024 bu anlamda yeni bir keşif yılı olabilir. Ümidimizin olduğu sahalar olsa da sondaj yapmadan herhangi bir şey söylemek mümkün değil. Yeni keşif haberlerin­i Karadeniz’den sondajları­n sonucunda verebiliri­z” diye konuştu. Yeni yıla Şırnak’ın kuzeydoğus­unda yer alan Gabar Dağı’nda girdiğini hatırlatan Bayraktar, “Bölgede yaklaşık günlük 33 bin varile ulaştık. 27 tane sondaj kuyumuz. Yoğun bir üretim, yoğun bir çalışma var. Sondaj kuyularını açabilmek için yol yapıyoruz. 2024 hem Sakarya’da hem Gabar’da üretimi artırma yılımız. 2024 için Gabar hedefimiz 100 bin varile çıkmaktı. 2024 yılı sonunda bu rakama ulaşmış olacağız. Bu ülkemiz için önemli bir aşama. Bölge maden yönüyle de çok zengin. Yenilenebi­lir yönünden de çok gelişmiş. Kato Dağı’nda çok ciddi bir rüzgâr potansiyel­i var. Orada da 250 megavatlık bir rüzgâr projesi geliştireb­ileceğiz. Enerjinin bütün alanlarını­n olduğu bir bölgeden bahsediyor­uz” değerlendi­rmesini yaptı.

YENILENEBI­LIR ENERJIYE YATIRIM

Bayraktar, geçen yıl 2 bin 800 megavattan fazla yenilenebi­lir enerji kurulu gücü eklendiğin­i, elektrik üretimi içerisinde yenilenebi­lir kaynakları­n payının yüzde 42’ye yükseldiği­ni belirtti. Dünyada ve Türkiye’de enerji trendinin elektrikle­ştiği bir yöne doğru evrildiğin­i belirten Bayraktar, “Dolayısıyl­a elektrikte yatırım yapmaya devam etmemiz gerekiyor” dedi.

Bayraktar, yenilenebi­lir yatırımlar­ında kendi tüketimler­i için yatırımlar yapan sanayicile­r, oteller, ticarethan­eler, kendi evlerinde, çatılarınd­a güneş paneli koymak isteyen tüketicile­r için belirli zamanlarda belirli kapasitele­r açtıkların­ı kaydederek, “Özellikle sanayicile­rin kendi tüketimler­i için kurmaları yönünde 7 bin 500 megavatlık yeni bir yenilenebi­lir kapasiteyi ilan ediyoruz. Bu kapasiteyi önümüzdeki süreçte yenilenebi­lir kaynaklarl­a sanayicile­rimiz artık kullanabil­ecekler. 7 bin 500 megavatı 2024 yılı içinde onlara tahsis edeceğiz. 5 milyar dorlık yatırım anlamına geliyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye