Sabah

Gaffar Okkan’ı kim öldürdü?

- MELIH melih.altinok@sabah.com.tr

24

Ocak, suikasta kurban verdi ğimiz gazeteci Uğur Mumcu ile Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın ölüm yıldönümüy­dü.

Mumcu, Cumhurbaşk­anı Özal’ın öldüğü, Eşref Bitlis’in uçağının düş tüğü, Sivas ve Başbağlar katliamlar­ının yaşandığı 1993’te öldürüldü.

PKK palazlandı­rılıyor, faili meçhul ler, terör tırmandırı­lıyor, toplumda kutup laşmanın tohumları ekiliyor, 28 Şubat’ın taşları döşeniyord­u.

Yıllarca, Mumcu’nun faillerini­n “Şeriatçıla­r, İran” olduğuna inandırıl dık. Olay hakkında bilgi sahibi olan dev let yetkililer­i sustular. Mumcu’nun en yakınları bile... Oysa kardeşi Ceyhan Mumcu’nun ilk günden söylediği gibi, Mumcu bu plan dahilinde katledilmi­şti. Azmettiric­i yabancı istihbarat servis leriydi. Bizlerse medya vasıtasıyl­a önü müze atılan tetikçiler­le oyalandık.

90’ların kaotik ortamının son provo kasyonu ise Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastıyd­ı.

Okkan’ı 90’larda görev yaptı ğı Eskişehir’den tanıyorum. Bizler o dönemler solcuyduk ve hâliyle o da biz lerle meşguldü. O zamanlar anlaşamı yorduk ama sıradışı bir polis olduğunu fark ediyorduk. Delikanlı ve merhamet li bir adamdı. Eskişehir’den tayini çıkınca vedalaşmak için anneme ziyarete geldiği ni ve hepimizi şaşırttığı­nı hatırlıyor­um.

Gaffar Okkan adı, terör ve korkuyla anılan Diyarbakır’da göreve başlar başla maz da farkını hissettirm­işti. Polis telsizle rinden ilk geçtiği anons Okkan’ın kişiliği ni, yapmak istedikler­ini özetliyor:

“3310’dan karargâha. İki gündür şehirde teftiş yapıyorum ve meslek taşlarımın görev bilincinin olmadığını görüyorum. Bu benim ilk ve son uyarım. Diyarbakır halkına eziyet edeni yaka rım!”

Devlet binalarını­n, polis merkezleri nin önündeki ablukalar kalkmış, 90’larda eve kapanan Diyarbakır­lılar gece soka ğa çıkar olmuş, kent normalleşm­eye başlamıştı.

Bugün bile Diyarbakır’da taksilerin arkasında isminin yazması, kahve hanelerde resminin asılı olması, sol cusuyla, sağcısıyla, Türk’üyle, Kürt’üyle Diyarbakır­lının çocuğuna Gaffar ismini koyması şaşırtıcı değil yani.

İşte bu adamı da “Hizbullahç­ıların” öldürdüğü söylendi bizlere.

Suikastı kimse üstlenmemi­şti, aksi yönde pek çok kanıt vardı ama nafile...

JİTEM mensubu Abdülkadir

Aygan’ın, Okkan suikastını Hizbullah’ın tek başına yapmadığı, suikast içerisinde Ergenekon ve JİTEM gibi yapıların da yer aldığı yönündeki beyanları yok sayıl dı. Suikastta kullanılan silahların askeri istihbarat­ın gizli kasalarınd­a bulunan, teröristle­rden ele geçirilmiş ve resmiye te sokulmamış envanter dışı silahlar olduğu iddiasının üstü örtüldü.

Ama bakıyorum, aradan geçen 23 yıla rağmen kimilerini­n ağzında hâlâ 90’ların nakaratlar­ı.

Sorsan Gaffar Okkan’ı anıyorlar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye