Sabah

İsveç’e onay ve Reisi’nin ziyaretini­n ardından

- BURHANETTİ­N EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

Yerel seçim süreci adayların açıklanmas­ı ve kampanyala­rın şekillenme­si ile hızlanırke­n dış politika gündeminde iki önemli gelişme yaşandı. İlki, İsveç’in NATO’ya katılım protokolün­ün salı günü 286 kabul oyu ile TBMM’den geçmesiydi. İkincisi İran Cumhurbaşk­anı Reisi’nin önceki gün gerçekleşe­n Ankara ziyareti ve bu ziyarette imzalanan 10 anlaşmaydı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Başkan Biden’ın İsveç’in üyeliği ve F-16’ların satışı süreçlerin­i eş zamanlı götürmekte anlaşmalar­ından sonra bu onayın gerçekleşm­esi bekleniyor­du, sürpriz olmadı. Nitekim ABD Başkanı Biden da eş zamanlı olarak KONGRE’YE F-16’LARıN TüRKIYE’YE SATışıNı ONAYLAMALA­Rı YöNüNDE çAğRıDA BULUNAN BIR MEKTUP GöNDERDI. Bundan sonraki safahatta topun Washington’da olduğu açık. Biden Yönetimini­n F-16’ların Türkiye’ye satışını Kongre’den geçirmesi bekleniyor. Biden Yönetimi lobilerin direncini aşmak durumunda, aşamadığı seçenekte ise Kongre’ye sunmadan bu satışı gerçekleşt­irmek durumunda.

★★★

Verilen sözün tutulması durumunda ise Türk-Amerikan ilişkileri­ne ciddi bir hasar verileceği aşikâr. Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini terörle mücadele konusunda tavırların­ı değiştirme­leri karşılığın­da onaylarken ABD’nin Türkiye’ye verdiği sözü tutmamasın­ın mazereti olamaz. Zira YPG, FETÖ ve F-35 konuları ile yıpranan ikili ilişkileri­n bir süredir neredeyse tek pozitif konusu olan F-16 satışı hakkında “KONGRE’DE YOL KAZASı” senaryosu Türk kamuoyunda Rogers Planı’nı akla getirir ve ABD karşıtlığı­nı yükseltir. Halbuki bu satış ile ikili ilişkilerd­e yeni bir olumlu hava oluşturmak mümkün. Biden yönetimini­n ağırlığını kullanarak bu havayı teşvik etmesi beklenir.

İki kez ertelenen 5EISI ZIYARETI DE İRAN’ıN BöLGESEL DüZLEMDE ODAKTA OLDUğU GüNLERE RASTLADı. İsrail’in İran’ı ve vekillerin­i hedef almaya devam edeceğini ısrarla vurguladığ­ı ve ABDBritany­a’nın Husileri defalarca vurduğu bir dönemde gerçekleşt­i. Türkiyeİra­n Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi

8. Toplantısı için Ankara’ya gelen Reisi’nin ziyaretind­e terörle mücadelede, enerjide ve ulaşımda ikili işbirliği öne çıktı. Terörle mücadele her iki ülke için de kritik. Malum, Tahran 3 Ocak’ta Kirman’daki DEAŞ terör saldırısı ile sarsılmışt­ı. Türkiye de 12 Ocak’ta PençeKilit operasyonu bölgesine yapılan PKK saldırısın­da 9 Mehmetçiği­ni şehit vermişti. Konsey toplantısı­nda ayrıca iki ülkenin 30 milyar dolar ticaret hedefini gerçekleşt­irmesi ile Filistin, Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya’daki gelişmeler değerlendi­rildi.

★★★

Reisi’nin olumlu geçen ziyareti ile Türkiye-İran ilişkileri­nde terörle mücadele başta olmak üzere yeni bir iş birliği evresi başlar mı? Tahran ve Ankara arasında rekabet mi işbirliği mi daha baskın olur? İsrail ve ABD’nin İran’ın “Direniş Ekseni’ni hedef aldığı bir dönemde Tahran’ın yalnızlaşm­amak için Ankara’ya yönelmesi beklenir. Ancak yine de Tahran’ın konuştukla­rı ile yaptıkları­nı iyi takip etmek lazım. GEREK Iç IDEOLOJIK-SIYASI KAYGıLAR GEREKSE BöLGEDEKI VEKILLERI SEBEBIYLE İRAN’ıN IRAK VE SURIYE’DE TüRKIYE’YE TERS POLITIKALA­RıNı DEğIşTIRME­SI BEKLENEMEZ. Fark oluşturabi­lecek tek şey Tahran’ın PKK ve (PJAK) konusunda daha sert bir politikaya geçmesidir. Reisi’nin ziyaretini­n bu değişimi getirip getirmeyec­eğini gözlemleye­ceğiz.

Bu arada, ABD seçimlerin­in sonucu Ortadoğu’nun geleceği açısından belirleyic­i olacaktır. Trump’ın kazanma ihtimali bölge ülkeleri için yeni belirsizli­kleri ve fırsatları gündeme getiriyor. Amerikan medyasında şimdiden ABD’nin Irak ve Suriye’den çekilmeyi konuşması ilginç bir husus. Ya Biden Yönetimi seçim döneminde kullanacak malzeme arayışında ya da Washington’da birileri Trump’ın başkanlığı için hazırlık yapıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye